Costuri astronomice pentru Rusia după 1.000 de zile de război

Costuri astronomice pentru Rusia după 1.000 de zile de războiRăzboi în Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski/Facebook

Rusia apare mai mult ca oricând într-o poziție de forță împotriva Ucrainei. Însă această situație vine cu prețul unor pierderi mari pentru câștiguri teritoriale minore.

Rusia, război costisitor

Acționează timpul în favoarea Rusiei, la 1.000 de zile de la începutul invadării pe scară largă a Ucrainei? La prima vedere, "operațiunea militară specială" lansată de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022, marchează puncte.

După ce au rezistat contraofensivei ucrainene din vara lui 2023, forțele armate ruse au relansat o ofensivă încă din octombrie. Ele ronțăie metodic din Donbass și au ocupat orașe care au fost totuși transformate în adevărate cetăți: Bahmut, Avdiivka și Vuhledar.

Ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk, din august 2024, a creat cu siguranță o surpriză, dar nu a schimbat fundamental dinamica în favoarea Rusiei.

Aceasta din urmă relansează, la apropierea iernii, salvele masive de drone și rachete balistice care vizează orașele ucrainene și infrastructura energetică.

Numai pe 17 noiembrie, forțele aeriene ucrainene au susținut că au doborât 102 rachete și 42 de drone într-una dintre cele mai puternice lovituri de după 26 august. O rachetă a lovit Odesa pe 18 noiembrie, ucigând opt civili și rănind alți câțiva.

Cost uman și material

Alegerea lui Donald Trump fragilizează ajutorul militar pentru Kiev. Viitorul al 47-lea președinte al Statelor Unite a făcut din reîntoarcerea păcii în Europa una dintre promisiunile sale de campanie, arătându-se reticent în a sprijini Ucraina.

„Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să încheie un acord, Zelenski”, a criticat candidatul republican în timpul campaniei sale.

Statele Unite sunt de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, cu aproape 570 de miliarde de dolari, potrivit Institutului Kiel. Odată ajuns deplin la putere, Donald Trump ar putea pur și simplu să forțeze Kievului să negocieze cu Moscova.

Kremlinul ar ajunge într-o poziție de forță la ipotetice negocieri. În așteptarea ceremoniei de învestitură din 20 ianuarie 2025, Joe Biden sporește transportul de echipamente militare și a autorizat Ucraina să lovească în profunzime Rusia cu rachete ATACMS.

Cât plătește Rusia pentru acest război

Dar această situație, care pare favorabilă Moscovei, are un preț ridicat. De la începutul războiului, Rusia a pierdut 700.000 de soldați (uciși, răniți, dispăruți și capturați).

În timp ce numărul de pierderi zilnice a fost de 200 de soldați în 2022, acum ar fi între 1.500 și 2.000. Pe 11 noiembrie, 1.950 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. În timpul primului război mondial, în medie, 900 de soldați francezi erau uciși în fiecare zi.

În Ucraina, un kilometru pătrat câștigat astăzi de armata rusă vine cu prețul a 10,5 pierderi. Sosirea a 10.000 de soldați nord-coreeni arată dificultățile de recrutare ale Rusiei.

A fost nevoie de 1.000 de zile pentru a ocupa 65.840 de kilometri pătrați, puțin mai mult decât dimensiunea Lituaniei.

În total, Rusia a preluat 10,82% din teritoriul ucrainean din februarie 2022. O cifră care se ridică la aproape 18% când se ia în calcul și Crimeea și părțile anexate ale regiunilor Donețk și Luhansk.

Pierderi materiale imense pentru Rusia

Pierderile sunt de asemenea materiale. Aproape 20.000 de echipamente (vehicule, avioane) au fost distruse.

Potrivit site-ului Oryx, care numără pierderile vizibile ale celor două tabere, forțele armate ruse au pierdut 3.569 de tancuri, dintre care 2.502 distruse; 5.008 vehicule de luptă ale infanteriei au fost pierdute.

Forțele aeriene ruse au pierdut 132 de avioane și 147 de elicoptere. Flota Mării Negre și-a văzut aproximativ douăzeci de nave scufundate. Drept urmare, navele rămase s-au refugiat în porturi departe de front. Ucraina poate continua să-și vândă grâul, care reprezintă 40% din exporturile sale

Stres post-traumatic și inflație

Societatea rusă, deși cruțată pentru moment de mobilizarea generală, suferă și ea costurile umane ale războiului. Populația din Rusia este de așteptat să scadă în următorii ani, de la 146 milioane de locuitori la 142 în 2030, apoi 138 milioane în 2040.

Rata natalității este de 1,5 pe femeie față de 1,79 în Franța. Pentru reînnoirea generațională este necesară o rată de 2,1. Aproape 100.000 de veterani care se întorc de pe front suferă de stres post-traumatic netratat.

Problemele de dependență (alcool, droguri, medicamente) le sporesc agresivitatea și prezintă "riscuri politice și sociale", potrivit directorului adjunct al administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko.

Din punct de vedere economic, Rusia a cheltuit echivalentul a 320 de miliarde de dolari începând cu 24 februarie 2022 sau 320 de milioane de dolari pe zi.

Inflație greu de stăpânit în Rusia

Inflația a crescut cu peste 9% într-un an, forțând Banca Centrală a Rusiei să-și crească dobânda directoare la 21%. De asemenea, se simte lipsa forței de muncă.

Potrivit unui sondaj al serviciului rus al BBC, în perioada 15 august – 15 septembrie au fost publicate 90.000 de oferte de locuri de muncă pentru posturi în companii de apărare sau complexul militaro-industrial. 2025 ar putea fi anul negocierilor pentru Ucraina, dar și al șocurilor economice și politice majore pentru Rusia.

(Autor: Clément Machecourt, Le Point; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)