Se schimbă harta Europei! Ameninţare directă la adresa României. Planul lui Vladimir Putin, devoalat de americani

Se schimbă harta Europei! Ameninţare directă la adresa României. Planul lui Vladimir Putin, devoalat de americaniSursă: Valentin Balan | Dreamstime.com

Cei care se temeau, nu fără motiv, că președintele rus Vladimir Putin va folosi parada anuală de Ziua Victoriei din Piața Roșie ca fundal pentru escaladarea ulterioară a războiului său împotriva Ucrainei – poate declarând mobilizarea generală – ar putea răsufla uşuraţi. Planul său este altul acum: o Moldovă controlată de ruşi şi folosită ca o piatră de temelie pentru o nouă ofensivă împotriva sudului Ucrainei, într-un moment mai convenabil pentru Moscova, scrie The New York Post.

Într-un articol publicat de The New York Post, se trage un semnal de alarmă cu privire la intențiile lui Vladimir Putin, şi scrie: O Moldova controlată de ruși ar putea fi folosită de Kremlin nu doar ca o piatră de temelie spre o nouă ofensivă împotriva Ucrainei de Sud, într-un moment mai convenabil pentru Moscova, ci ar fi, de asemenea, o amenințare pentru România, făcând flancul de est și în special de sud-est al NATO mult mai dificil și mai costisitor de apărat.

Aparent, Putin ar avea același plan, de a câștiga teren în Donbas

Deocamdată, cel puțin, planul Kremlinului pare să fie mai degrabă același: eforturi ineficiente de a câștiga teren în Donbas și în sudul Ucrainei, unde rezistența eroică a ucrainenilor continuă în Combinatul Metalurgic Azovstal de la Mariupol. Între timp, armata ucraineană face progrese semnificative în jurul Harkivului, riscând să conducă forțele ruse până în Rusia.

Dacă Putin speră să cucerească coasta Mării Negre a Ucrainei și să stabilească un pod până la teritoriul separatist al Moldovei, Transnistria, „este puțin probabil să aibă succes în acest demers”, potrivit unui raport recent al Critical Threats Projects de la American Enterprise.

Şi dacă ar reuşi ar fi, de asemenea, o amenințare pentru România vecină, făcând flancul estic şi în special sud-estic al NATO mult mai dificil şi mai costisitor de apărat.

Având în vedere fragilitatea Moldovei – naţiunea de 4 milioane de locuitori nu face parte din NATO, nu are forţe armate eficiente şi are aproximativ 1.500 de soldați ruşi staționați ilegal pe teritoriul său – este perfect imaginabil că Putin va încerca să realizeze o acrobație precum cea din Crimeea în 2014.

Putin se bazează pe susținătorii săi din Republica Moldova

Spre deosebire de Volodimir Zelenski, guvernul pro-occidental al Republicii Moldova și președintele Maia Sandu ar fi în mare măsură lipsiți de apărare, în timp ce Putin s-ar putea baza pe o parte considerabilă a dorinței publice moldovenești pentru certitudinile erei sovietice.

Între timp, o Moldova controlată de ruși ar putea fi folosită de Kremlin nu doar ca o piatră de temelie spre o nouă ofensivă împotriva Ucrainei de Sud, într-un moment mai convenabil pentru Moscova. Ar fi, de asemenea, o amenințare pentru România vecină, făcând flancul de est și în special de sud-est al NATO mult mai dificil și mai costisitor de apărat.

Ziua Victoriei de la Moscova a subliniat doar cât a investit personal Putin în efortul de război al Rusiei şi cât de strâns legată este imaginea internă pe care încearcă să o proiecteze de rezultatul conflictului, mai scrie nypost.com.