Evenimentul Zilei > Justitie > Trei medici reținuți după ce au luat mită
Trei medici reținuți după ce au luat mită

Trei medici reținuți după ce au luat mită

Şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, şi alţi doi medici ai aceleiaşi instituţii au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, fiind urmăriţi penal pentru luare de mită.

Ceilalţi doi medici sunt Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, specializaţi în medicina muncii. Conform DNA, în perioada aprilie – iunie 2015, şefa Serviciului, Ana Boală, cu ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient) persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap.

"În perioada 27 aprilie – 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare", arată DNA.

Bani contra pensii

Banii şi produsele erau pentru ca medicul să stabilească gradul de invaliditate al acestora, astfel încât solicitanţii să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

În aceeaşi perioadă, Rodica Ţone a primit bani şi produse de la 72 de pacienţi pentru evaluarea capacităţii de muncă iar Cristinel Andreicuţ, 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi (între 50 şi 200 de lei de pacient), pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale în vederea obţinerii pensiei de handicap.

"La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar Andreicuţ Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei de la opt pacienţi, în scopul anterior menţionat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane", mai arată DNA