Evenimentul Zilei > Social > Tratament pentru leucemie scos de pe lista compensatelor. Mii de pacienți în pericol
Tratament pentru leucemie scos de pe lista compensatelor. Mii de pacienți în pericol

Tratament pentru leucemie scos de pe lista compensatelor. Mii de pacienți în pericol

Un tratament pentru o formă de leucemie a fost scos de pe lista medicamentelor compensate și nu se mai găsește în farmaciile din România. Responsabilitatea aparține celor de la Unifarm, care nu au mai prelungit autorizația de import.

Tratament pentru leucemie scos de pe lista compensatelor. Un medicament folosit în tratamentul unui anumit tip de leucemie a fost scos de pe lista tratamentelor compensate. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că Unifarm, care este singurul importator, nu a mai prelungit autorizația de import. Astfel, vieţile a aproape 2.000 de pacienți bolnavi de leucemie sunt puse în pericol. Situația este cu atât mai gravă cu cât medicamentul nu se găsește în farmacii nici la liber.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a atrage atenția că decizia celor de la Unifarm reprezintă un act criminal căruia îi vor pica victime numeroși bolnavi. Tratamentul acestora depinde de medicamentul cu pricina, mai ales că nu există înlocuitor pe piață.

„Vor trece zile întregi în care vor muri oameni din cauza lipsei acestui medicament pentru că s-a trezit, într-un final, Unifarm să facă reînnoirea autorizaţiei pe nevoi speciale a acestui medicament. Dar, oamenii pot muri în două, trei ore, dacă nu au acest tratament. A fost o mână criminală aici nu se poate, ştiindu-te unicul importator să nu iei atitudine”, a spus Cezar Irimia, reprezentantul Federației Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, conform Antena 3.

Tratament pentru leucemie scos de pe lista compensatelor

Potrivit spuselor sale, responsabil pentru situație nu este doar Unifarm ci și Ministerul Sănătății. Instituția condusă de Vlad Voiculescu avea obligația să se asigure că situația este sub control.

„Unifarm-ul fiind aripa lungă, sau scurtă a Ministerului Sănătăţii, deopotrivă sunt vinovate ambele instituţii. Acest medicament nu are înlocuitor”, a mai spus Cezar Irimia.

Și mai grav că pacienții nu-și pot procura medicamentul nici din famacii deoarece acesta nu se găsește. Unicul importator, Unifarm, a decis să nu-l mai aducă în România, astfel că situația este foarte dificilă.

Reprezentanții Unifarm susțin că este o situație temporară și că se lucrează pentru ca situația să revină la normal. Conform sursei citate, urmează ca autorizația de import să fie prelungită, iar achizițiile să se reia.