Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu plătește scump o vorbă spusă în urmă cu aproape 2 ani. E oficial
Traian Băsescu plătește scump o vorbă spusă în urmă cu aproape 2 ani. E oficial

Traian Băsescu plătește scump o vorbă spusă în urmă cu aproape 2 ani. E oficial

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost informat recent de membrii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) că a fost amendat cu cu 5.000 lei pentru declaraţiile la adresa comunităţii maghiare, în contextul scandalului cu muncitorii din Sri Lanka și brutăria din Ditrău.

Europarlamentarul PMP a fost amendat pentru discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate. La această situație s-a ajuns după ce preşedintele organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Brassai Hunor, a depus o plângere la CNCD.

Brassai Hunor a reacționat astfel în urma unor declaraţiilor făcute la adresa comunităţii maghiare de fostul șef al statului. În februarie 2020, Traian Băsescu afirma că vina în cazul de la Ditrău, în care doi bărbaţi din Sri Lanka au fost refuzaţi de comunitate, aparţine propagandei UDMR: ”Ungurii sunt un popor complexat şi nu îi suportă pe cei de lângă ei.

Iar de acest lucru nu este vinovată nici presa de la Budapesta, nici Fidesz, partidul lui Orban, nici Jobbikul extremist, ci este rezultatul politicii UDMR. Vreau să vă fie foarte clar, tratamentul pe care l-aţi văzut la cei doi sri lankezi este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administraţie.

Deci, acelaşi tratament se aplică românilor. Iar radicalizarea populaţiei a fost stimulată de când la conducere UDMR a venit Kelemen Hunor, care este un antiromân convins.”

Cum a început scandalul de la Ditrău

Scandalul de la Ditrău a izbucnit când localnicii, în frunte cu preotul din sat, s-au adunat în fața primăriei și au spus că nu vor migranți în satul lor. Asta a fost reacția după ce la brutăria din localitate au fost angajați doi bărbați din Sri Lanka.

Brassai Hunor a spus că s-a simţit obligat să depună o plângere împotriva lui Traian Băsescu întrucât CNCD nu s-a sesizat din oficiu. ”Acest caz ar trebui să fie un avertisment pentru toţi cei care consideră că ne pot insulta comunitatea.

Ca lideri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ca maghiari din Transilvania, ne asumăm responsabilitatea pentru comunitatea noastră şi vom fi vigilenţi cu privire la declaraţiile care pot instiga comunităţile.

Prin această decizie a CNCD dorim să transmitem şi un mesaj tuturor politicienilor că nu vom tolera atitudini anti-maghiare şi provocări (…) Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră.”

Mai departe, fostul președinte poate ataca hotărârea CNCD în instanţa de contencios administrativ.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: