Evenimentul Zilei > EVZ Special > Traian Băsescu, reclamat la CNCD de maghiari. De ce e considerat „anti-maghiar”
Traian Băsescu, reclamat la CNCD de maghiari. De ce e considerat „anti-maghiar”

Traian Băsescu, reclamat la CNCD de maghiari. De ce e considerat „anti-maghiar”

Fostul președinte Traian Băsescu s-a ales cu o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Dinscriminării (CNCD).

Brassai Hunor, Preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (MINTA-PPMT), susține că Traian Băsescu s-a exprimat într-un mod scandalos cu privire la comunitatea maghiară din Transilvania. De aceea, el l-a reclamat pe fostul președinte al României la CNCD.

„Recent, Traian Băsescu a spus că românii care locuiesc în judeţele din HarCov (Harghita şi Covasna – n.r.) – fiindcă se fereşte de cuvântul Secuime – a spus că au fost expuşi în mod constant la acte de xenofobie şi a arătat că maghiarii şi secuii din Transilvania nu pot convieţui cu alte comunităţi etnice”, a spus Brassai.

Brassai Hunor a adăugat că va lua măsuri de fiecare dată când vor avea loc astfel de episoade, „prin toate mijloacele” pe care le are la dispoziție, astfel încât să nu le permită politicienilor români să stigmatizeze comunitatea maghiară.

Acuzațiile vin în contextul în care Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că ungurii sunt „un popor complexat și că nu suportă pe altcineva lângă ei”.

„Ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este rezultatul nici al presei finanțate de Viktor Orban, nici al Fidesz-ului (partid politic parlamentar de centru-dreapta din Ungaria, n.r.), nici al Jobbik-ului (partid politic de dreaptă sau extrema dreaptă din Ungaria, n.r.), ci este rezultatul politicii UDMR”, a precizat, la începutul anului, Traian Băsescu.