Caz ciudat în inima României, la Ditrău. Doi brutari au produs cel mai mare scandal etnic

Caz ciudat în inima României, la Ditrău. Doi brutari au produs cel mai mare scandal etnic

Tensiune majoră în inima României. Mai exact, în Harghita. Nu cu etnicii maghiari, ci cu străinii dintr-o brutărie.

Un site din România în limba maghiară, maszol.ro, susține că mai mulţi locuitori ai comunei Ditrău din judeţul Harghita s-au arătat nemulţumiţi de prezenţa muncitorilor străini într-o brutărie din localitate. Oamenii solicită Consiliului Local demararea unui referendum pentru stoparea influxului de imigranţi.

Incitare la ură și violență în Ditrău

Situaţia este extrem de tensionată în Ditrău. Scandalul a luat amploare după ce localnicii s-au arătat nemulţumiţi de angajarea a doi muncitori din Sri Lanka într-o brutărie din localitate. Pe reţelele de socializare a fost creat un grup ce numără deja 2500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă.

Localnicii se tem că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ședință cu scântei în ședința de la Primărie

Conform portalului menţionat, în cadrul şedinţei de azi, miercuri, 29 ianuarie, a Consiliului Local, oamenii doresc să solicite fie iniţierea acestei proceduri, fie găsirea unei soluţii care să stopeze influxul de imigranţi.

Puskas Elemér, primarul comunei Ditrău, a confirmat că se aşteaptă la prezenţa protestatarilor, cărora le va da posibilitatea de a-şi exprima opinia în şedinţa Consiliului Local. Proprietarul brutăriei atrage însă atenţia că în spatele panicii s-ar putea afla conflicte personale.

Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi, a spus pentru ETV un angajat al brutăriei. Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum.

„Situaţia nu e deloc simplă”, a spus deputatul UDMR Bende Sándor publicaţiei în limba maghiară. „Probabil că dacă şi-ar fi găsit muncitori autohtoni, nu ar fi căutat angajaţi străini”.

Politicianul a găsit și explicația potrivită pentru situația creată. Lipsa forţei de muncă în judeţ şi necesitatea întoarcerii acasă a tinerilor plecaţi la muncă în străinătate sunt cele două argumente ale deputatului UDMR. Asta chiar dacă Bende Sandor este conștient că proprietarii firmelor nu pot concura cu salariile oferite în ţările vest-europene, sustine și radiocluj.ro.

Ce spune legea

Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului permite demararea unui vot în plan local în legătură cu problemele ce afectează membrii unei comunităţi. Referendumul este demarat fie la iniţiativa primarului, fie la sugestia a cel puţin o treime dintre membrii Consiliului Local. Conform legii, consultarea este validă în contextul în care peste 30% din membrii comunităţii îşi exprimă dreptul la vot.