"Este o decizie corectă a Curţii Constituţionale care s-a pronunţat strict pe tema pe care a fost sesizată. Adică a fost atacată formularea din articolul 297 (din Codul penal – n.r.) care spunea îndeplinire 'defectuoasă', ceea ce era incorect şi neconstituţional, iar eu am susţinut tot timpul acest lucru. Curtea Constituţională a cerut înlocuirea sintagmei 'îndeplinire defectuoasă' cu sintagma 'îndeplineşte prin încălcarea legii'. Ceea ce este corect şi corespunde şi descrierii abuzului în serviciu din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei ratificată de România prin Legea 365 din 2004. Mai mult, Curtea s-a pronunţat limitat pentru că ea nu poate să se pronunţe decât strict pe ceea ce a fost sesizată, dar a preluat integral formularea din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei", a precizat Traian Băsescu.

Potrivit şefului PMP, "Parlamentul trebuie să pună articolul 297 în deplin acord cu Convenţia". "Adică abuzul în serviciu să fie când se îndeplineşte funcţia publică 'prin încălcarea legii' cu intenţie şi cu foloase necuvenite", a spus Băsescu.

Întrebat dacă decizia Curţii elimină şi temerile exprimate de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, privitoare la o eventuală dezincriminare de către CCR a abuzului în serviciu, Băsescu a afirmat: "De bună seamă nu sunt temeri, alea au fost minciuni spuse de doamna Kovesi, nu temeri. (…) A fost o presiune inadmisibilă pe Curte, încercând să stârnească presiunea presei şi a populaţiei împotriva Curţii Constituţionale. În realitate, procurorii trebuie să treacă la rigoare. Şi rigoare înseamnă atunci când acuzi pe cineva de abuz în serviciu să-i spui precis articolul din lege pe care l-a încălcat, articolul şi paragraful. Până acum mergea: a îndeplinit 'defectuos'. De astăzi nu mai merge, procurorii trebuie să precizeze ce articol a încălcat respectivul funcţionar".

Te-ar putea interesa și: