Traian Băsescu către Parlament: Cetățenii statelor UE să poată cumpăra teren agricol în România cu aceleași restricții care există în statul lor de origine

Traian Băsescu către Parlament: Cetățenii statelor UE să poată cumpăra teren agricol în România cu aceleași restricții care există în statul lor de origine

Președintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice.

Față de solicitarea inițială, formulată în data de 7 ianuarie 2014, șeful statului mai propune măsuri legate de achiziționarea de teren agricol în România de către cetățeni din statele UE.

Traian Băsescu spune că legea ar trebui să prevadă ca cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene să poată achiziţiona aceste terenuri, în România, cu restricţiile şi facilităţile similare de care cetăţenii români ori persoanele juridice de naţionalitate română beneficiază în cazul în care aceştia decid dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole extravilane în statele membre ale Uniunii Europene, potrivit legislaţiei interne aplicabile în statul respectiv.

"Învederez că instituirea unei asemenea reglementări nu este de natură să creeze o restricţie în privinţa achiziţionării de terenuri agricole în România de către cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de către persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmăreşte să ofere condiţii legale similare în cadrul sistemul legislativ european", scrie Băsescu în cererea de reexaminare. Șeful statului nu dă explicații suplimentare despre motivele sale, dar în spațiul public au fost exprimate îngrijorări față de potențialele efecte ale liberalizării pieței funciare de la 1 ianuarie 2014. Conform unor informații vehiculate în ultima perioadă, guvernul Ungariei nu vrea să liberalizeze piaţa funciară, aşa cum cer normele europene, însă dezvoltă un program de susţinere a cetăţenilor maghiari care doresc să cumpere terenuri agricole în Transilvania. Ataşatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor, a declarat că Guvernul de la Budapesta are o strategie cu privire la achiziţionare a terenurilor agricole din Ardeal de către cetăţenii maghiari. Se vehiculează varianta ca guvernul condus de Viktor Orban să plătească rentă viageră cetăţenilor români de etnie maghiară care deţin sau cumpără teren în România şi îl cedează spre exploatare statului ungar.

Ne puteți urmări și pe Google News
CITIȚI ȘI:
  • UNGARIA are strategie de CUMPĂRARE a terenurilor agricole din TRANSILVANIA
  • 30% din terenurile agricole din România sunt controlate de străini