Evenimentul Zilei > Politica > Traian Băsescu: Am avut onoarea să conferenţiez la Varşovia. O sală plină şi cu intelectualitate de dreapta
Traian Băsescu: Am avut onoarea să conferenţiez la Varşovia. O sală plină şi cu intelectualitate de dreapta

Traian Băsescu: Am avut onoarea să conferenţiez la Varşovia. O sală plină şi cu intelectualitate de dreapta

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a vorbit în cadrul conferinţei internaţionale intitulate "Situaţia politică şi economică în Europa Centrală şi de Est" de la Varşovia, şi a subliniat mai multe elemente în care a crezut, de-a lungul timpului, ca om politic.

"Sâmbătă, am avut onoarea să conferenţiez la Varşovia într-o dezbatere organizată de Institutul Sobieski şi de partidul Lege şi Dreptate condus de domnul Jarosław Kaczyński. O sală plină şi cu intelectualitate de dreapta, şi cu politicieni europeni, dar şi cu tineri polonezi interesaţi de evoluţiile din regiune", a scris Traian Băsescu, duminică seara, pe pagina sa oficială de Facebook.

"În discurs, am subliniat cîteva elemente în care am crezut ca om politic:

  • Nimic credibil şi sănătos nu se poate construi pe piloni ai regimului comunist, fie că ne referim la justiţie, sisteme de securitate naţională, companii, educaţie şi nici măcar în sănătate, chiar dacă aceste sisteme trebuiesc reconstruite treptat;
  • Teza că în Uniunea Europeană toţi suntem egali este o mare minciună susţinută de politicieni demagogi. Argumentul: ţările au număr diferit de voturi atît în Parlamentul European, cît şi în Consiliul European, dar şi în repartizarea funcţiilor executive superioare în structurile Comisiei Europene. Faptul că nu suntem egali l-au ştiut toate ţările cînd au cerut să devină membre UE (România este a şaptea ţară ca număr de voturi în Consiliul European şi în Parlamentul European);
  • Federaţia Rusă, element continuu de instabilitate în regiune din cauza tradiţiei istorice de a avea sub control sau influenţă politică ţările din zonă;
  • Influenţa Federaţiei Rus,e generată de preţurile diferite la care vinde gazele naturale ţărilor din UE;
  • Reacţile de după invadarea Ucrainei probează că singurii parteneri credibili pentru garantarea securităţii ţărilor din Europa Centrală şi de Est sunt SUA şi UK", a scris Traian Băsescu.

Totodată, fostul şef al statului a lăudat calitatea dezbaterii şi consideră că astfel de conferinţe, la care ar participa cu plăcere, ar trebui organizate şi în România.

"Calitatea dezbaterii a fost excepţională, generată, în primul rînd, de cunoştinţele şi pregătirea celor care au asistat la discursuri şi au participat ulterior la sesiunea de întrebări şi răspunsuri. Astfel de dezbateri ar trebui să aibă loc şi în România. Aş participa cu plăcere", a spus fostul preşedinte al României.

Evenimentul organizat de think-tankul polonez Sobieski Institute. Sub sigla aceluiaşi Institut, este publicată Revista de politică Internaţională (The Internaţional Political Review). Înfiinţat în 2004, Sobieski Institute are ca principalii arii de expertiză şi analiză politicile de securitate şi apărare, politicile energetice, problemele de justiţie, finanţele publice şi relaţiile internaţionale.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: