Evenimentul Zilei > Actualitate > Toți liderii politici, la declarații după incendiul de la Matei Balș. Dan Barna: Urmează controale
Toți liderii politici, la declarații după incendiul de la Matei Balș. Dan Barna: Urmează controale

Toți liderii politici, la declarații după incendiul de la Matei Balș. Dan Barna: Urmează controale

Incendiul de la Matei Balș va aduce un val de controale și verificări, după cum a anunțat vicepremierul Dan Barna.

Incendiul de la Matei Balș a scos la rampă liderii lumei politice. Vicepremierul Dan Barna a discutat cu Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, după această tragedie. El a anunțat că vor fi luate măsuri și vor fi efectuate controale. Pentru ca tragedia de la „Matei Balș” să nu se mai repete.

„De dimineaţă am discutat şi cu Vlad Voiculescu şi cu primul-ministru. În momentul de faţă este Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă care analizează ce măsuri vor fi luate în următoarele zile şi în următoarele săptămâni. Fără îndoială vor fi şi astfel de măsuri (n.r. – controale în spitale)”.

Incendiul de la Matei Balș va atrage controale

De asemenea, Barna a mai spus că sunt necesare controale de la toate instituţiile care pot garanta siguranţa celor din spitale. Adică inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sau cei de la Ministerul Sănătăţii. „Sunt controale fie de la ISU, fie de la Ministerul Sănătăţii. Lucrul acesta trebuie să continue.

Nu ştiu cât a continuat după Piatra Neamţ şi atunci a fost o promisiune că se vor realiza astfel de controale. (…) Această activitate trebuie să continue de către instituţiile care au acest rol”.

Dan Barna a recunoscut ceea ce toată lumea știe. Că în majoritatea spitalelor din țară standardele de funcționare sunt dezastruoase. „Spitalele din România în momentul acesta, marea lor majoritate, sunt sub standardele de siguranţă. Este o realitate, oricât o ascundem sub preş. Oricât vorbim despre altceva.

„Cultura încălcării regulilor la nivel sanitar”

Iată că vedem că şi într-un spital considerat bun, în Bucureşti şi nu într-un cătun îndepărtat, se pot întâmpla astfel de tragedii, ceea ce arată, cred eu, că avem o problemă şi cu respectarea regulilor. Acest „merge şi aşa” în care mai aduc o izotermă de acasă pentru un pacient, acest mai bag în priză încă ceva că mai am eu un echipament pe care l-am adus să treacă timpul mai repede. Lucrurile acestea care se fac pe buna înţelegere. I-am spus asistentului sau asistentei sau nu am mai verificat echipamentele, toate lucrurile acestea. Cultura încălcării regulilor la nivel sanitar, cel puţin, trebuie descurajată prin aceste măsuri foarte dure”.

Barna nu exclude și varianta neglijenței, care a dus la izbucnirea incendiului. „Nu ştiu încă lanţul de cauzalitate de la Balş. Dar nu cred că ar fi nicio surpriză să constatăm că, de fapt a fost o neglijenţă. Sau o eroare umană sau un gură cască care a fumat sau cineva care a uitat să scoată reşoul din priză.