Evenimentul Zilei > International > Tot mai aproape de război. Muniție reală, folosită de Taiwan ca răspuns la exercițiile similare ale Chinei
Tot mai aproape de război. Muniție reală, folosită de Taiwan ca răspuns la exercițiile similare ale Chinei

Tot mai aproape de război. Muniție reală, folosită de Taiwan ca răspuns la exercițiile similare ale Chinei

Taiwanul va organiza exerciţii militare cu muniţie reală în această săptămână. Exercițiile sunt menite să simuleze apărarea insulei împotriva unei posibile invazii chineze. În același timp, și Beijingul efectuează noi exerciţii în jurul insulei.

Exercițiile de apărare se vor efectua „cu muniție reală” și au scopul de a contracara atacurile inamice simulate asupra Taiwanului. Ele vin în contextul în care China a anunțat prelungirea exercițiilor militare din jurul insulei, deli oficialii insulei au menționat că acestea erau programate de mult timp, însă nu au fost anunțate.

„Ne vom antrena pentru a contracara atacurile inamice simulate asupra Taiwanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al corpului 8 al armatei, Lou Woei-jye.

Forţele insulei se vor antrena marţi şi joi, în regiunea Pingtung din extremitatea sudică, a precizat armata taiwaneză.

Exercițiile militare desfășurate de Taiwan vor include sute de militari și aproximativ 40 de tunuri, potrivit afirmațiilor unui oficial taiwanez, care susține că acestea erau programate dinaintea tensiunilor recente cu China, doar că nu au fost anunțate.

Taiwanul organizează cu regularitate exerciţii militare care simulează o invazie chineză, iar luna trecută s-a antrenat să respingă atacuri de pe mare în cadrul unei ”operaţiuni de interceptare comună” în cele mai mari exerciţii militare anuale.

Beijingul a continuat luni exercițiile aeriene și maritime în jurul insulei

Insula democratică şi autonomă trăieşte sub ameninţarea constantă a invaziei Chinei, care îşi consideră vecinul ca parte a teritoriului său ce va fi recuperat într-o zi, cu aplicarea forței dacă asta se cere.

Beijingul a continuat luni exerciţiile comune aeriene şi maritime, în urma unei vizite a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, la Taipei săptămâna trecută, deși acestea trebuiau să se încheie duminică.

În ultimele zile, China a fost acuzată că simulează blocarea şi invazia insulei prin exerciţiile sale, care ar fi trebuit iniţial să se încheie duminică.

Taipei a mai spus că exercițiile militare chineze care implică forțe navale și aeriene pe care Beijingul le-a efectuat ar putea fi un „posibil atac simulat” pe insulă.

Beijingul și-a arătat nemulțumirea cu privirea la vizita lui Pelosi, cel mai înalt responsabil american care s-a dus în Taiwan în ultimii 25 de ani, întrerupând o serie de discuţii şi acorduri de cooperare cu Washingtonul, inclusiv privind schimbările climatice şi apărarea, potrivit tvr.