Tensiunile cresc la cote fără precedent între SUA, Beijing şi Taiwan. Vizita lui Nancy Pelosi, de neiertat pentru China

Tensiunile cresc la cote fără precedent între SUA, Beijing şi Taiwan. Vizita lui Nancy Pelosi, de neiertat pentru China China-Taiwan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Statele Unite au acuzat Beijingul de acțiuni „provocatoare” și „iresponsabile”, după ce Taiwanul a susținut că forțele militare chineze au simulat un atac asupra insulei. Tensiunile tot mai mari sunt din cauza vizitei în Taiwan a unei delegații americane condusă de președintele Camerei, Nancy Pelosi.

China vede vizita ca o provocare la adresa revendicărilor sale de suveranitate asupra Taiwanului. Iar ca răspuns, Taiwanul a desfăşurat propriile sale nave şi avioane de luptă.

Reacţia Chinei a însemnat pornirea unor manevre militare agresive, care au înconjurat Taiwanul. Iar navele şi avioanele chineze au depăşit linia mediană care separă, neoficial, insula taiwaneză de China continentală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nancy Pelosi a declanşat indignarea Chinei prin vizita sa marţi şi miercuri, cea mai importantă a unui ales american în Taiwan în ultimii 25 de ani. Beijingul a reacţionat suspendând o serie de discuţii şi cooperări bilaterale sino-americane, în special în domeniile schimbărilor climatice şi apărării.

Washingtonul a acuzat China de escaladarea tensiunilor

Armata chineză a lansat de asemenea cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră a fi o simulare de blocare şi de invadare a Taiwanului.

„Exerciţiile practice comune în mare şi în spaţiul aerian care înconjoară insula Taiwan se încheie duminică, potrivit prevederilor”, a declarat Comandamentul Est al armatei chineze, care acoperă spaţiul maritim estic al ţări şi deci Taiwanul. Exerciţiile au vizat să testeze puterea de foc comună asupra terenului şi capacităţile de lovire aeriană cu rază lungă de acţiune, menţionează comandamentul armatei chineze într-un comunicat duminică.

Reamintim că Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nave și avioane chineze au efectuat misiuni în strâmtoarea Taiwan în weekend, unele dintre ele trecând linia mediană, un tampon neoficial care separă cele două părți.

China a spus că vizita lui Pelosi a „amenințat serios” pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan

Adresându-se reporterilor din Taipei, premierul Su Tseng-chang a acuzat China că folosește „în mod arogant” exercițiile pentru a perturba stabilitatea regională și a făcut apel la reținere din partea chineză.

„Aceste activități reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor Chinei de a schimba status quo-ul. Sunt provocatoare, iresponsabile și ridică riscul de calcul greșit”, a spus un purtător de cuvânt al Casei Albe.

„De asemenea, sunt în contradicție cu obiectivul nostru de lungă durată de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a mai declarat purtătorul de cuvânt, potrivit business-standard.com.