Evenimentul Zilei > Justitie > Torționarul Vișinescu cere îndurare
Torționarul Vișinescu cere îndurare

Torționarul Vișinescu cere îndurare

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti discută, astăzi, cererea torţionarului Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, de întrerupere a executării pedepsei de 20 de ani de închisoare, din motive medicale.

La termenul din 20 septembrie, Curtea de Apel București a amânat discutarea cererii lui Vișinescu, pentru că expertiza medicală care urma să  stabilească dacă acesta poate fi tratat în reţeaua medicală a sistemului penitenciar nu sosise încă de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovic. Curtea de Apel Bucureşti discută joi cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale formulată de torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, la termenul din 22 septembrie, discutarea solicitării lui Vişinescu, pentru că expertiza medicală care urma să  stabilească dacă acesta poate fi tratat în reţeaua medicală a sistemului penitenciar nu sosise încă de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovic.

Reamintim că, pe 10 februarie 2016, Alexandru Vișinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii. Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi.

Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu.

Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus de Vişinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung. "Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violente, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", potrivit procurorilor.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.