Topul scumpirilor: Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele. Ciolacu intervine

Topul scumpirilor: Serviciile poştale, detergenţii şi medicamentele. Ciolacu intervine Coș de cumpărături. Sursa foto: Arhiva EVZ

Datele furnizate marți de către Institutul Național de Statistică (INS) arată că serviciile poștale, detergenții și medicamentele au înregistrat cele mai semnificative scumpiri în luna aprilie a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Astfel, în luna aprilie, tarifele pentru serviciile poștale au înregistrat o creștere de 26,25%, în timp ce prețurile pentru detergenți au crescut cu 25,64%. De asemenea, prețurile pentru medicamente au urcat cu 23,86%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Scumpiri fără precedent în ultima lună

La valul de scumpiri a reacționat și premierul Marcel Ciolacu, ce a anunțat că în acest sens Consiliul Concurenței va deschide o anchetă.

„Prețul la detergenți a crescut cu 25%. Urmează, cu adevărat, Consiliul Concurenței să facă o anchetă. Am și vorbit cu președintele. Poate pentru dumneavoastră urgența cea mai mare sunt detergenții, pentru mine continuă să fie impozitarea muncii și inflația”, a spus prim-ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

De când Guvernul a impus limite la adaosurile comerciale pentru diverse categorii de alimente în ultimele luni, specialiștii au emis avertismente clare, spunând că orice reducere a prețurilor la aceste produse ar putea fi compensată printr-o creștere a costurilor altor articole.

În sectorul alimentar, prețurile au înregistrat o creștere medie de 2,07% în luna aprilie 2024, în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

Scumpiri

Scumpiri. Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com

Cele mai semnificative scumpiri s-au înregistrat la conservele de fructe (10,78%), alte produse alimentare (9,64%) și carne de bovine (9,25%).

În schimb, prețurile au înregistrat scăderi semnificative la făină (-30,34%), produse de morărit (-29,29%) și mălai (-27,99%).

Comparativ cu luna precedentă, cel mai mare avans al prețurilor s-a înregistrat la margarină (4,27%), cartofi (2,49%) și citrice și alte fructe meridionale (1,97%).

Gazele și energie electrică, mai ieftine

În aprilie 2024, prețurile gazelor au înregistrat o scădere de 10,79%, în timp ce energia electrică s-a ieftinit cu 3,08%, iar energia termică a înregistrat o reducere de 0,9%.

Comparativ cu luna anterioară, prețurile energiei termice au crescut cu 4,20%, în timp ce tutunul și țigările au înregistrat o creștere de 2,28%, iar detergenții au devenit mai scumpi cu 2,04%.

În ultimul an, tarifele pentru serviciile poștale au crescut cel mai mult, înregistrând o creștere de 26,25%.

De asemenea, serviciile de apă, canalizare și salubritate au înregistrat scumpiri de 16,49%, iar tarifele pentru serviciile de îngrijire medicală au crescut cu 13,67%. În această categorie, nu s-au înregistrat reduceri de prețuri.

Bani, scumpiri

Scumpiri. Sursa foto: Arhiva EVZ

În comparație cu luna anterioară, au fost raportate scumpiri și la serviciile de transport aerian (10,79%), igienă și produse cosmetice (1,30%), precum și la serviciile de confecționat și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte (1,20%), potrivit Agerpres.