Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale. Până când vor primi românii facturi mai mici

Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale. Până când vor primi românii facturi mai miciSursa foto: Arhiva EVZ

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze ar putea continua până în 2026, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului. Astfel, valoarea facturilor pentru consumatorii casnici va fi suportată, parțial, de stat.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze ar putea continua în următorii doi ani, însă, Guvernul intenționează să introducă reguli noi, care se vor reflecta în prețul final al facturilor pe care le primesc românii. Toți consumatorii non-casnici de energie electrică vor plăti un preț maxim plafonat de 1 leu/MWh, începând cu 1 aprilie 2024. Prețul maxim plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună va fi maximum 1,2 lei/kWh, în scădere de la 1,3 lei, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Cel mai mic preț aplicat de producătorii români

Factura, facturi la energie

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernul României intenționează să factureze consumul lunar consumul lunar de peste 300 kWh al casnicilor, cu 1,2 lei/kWh. Noile plafoane vor intra în vigoare din 1 aprilie 2024. Conform profit.ro,  celelalte plafoane pentru casnici nu se schimbă. Limita maximă de preț de decontare de la stat către furnizorii de energie electrică scade la 700 lei/MWh.

Toți producătorii români de gaze naturale vor vinde furnizorilor gazele pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică la cel mai mic preț dintre nivelul actual de 150 lei/MWh și un preț al pieței. Acest ultim preț este media tuturor tranzacțiilor din piețe făcute pentru gazele cu livrare în luna respectivă de consum, sau, dacă nu există tranzacții, prețul din luna anterioară. Sunt vizate Petrom, Romgaz și BSOG, în special, conform sursei citate.  În prezent, prețul estefixat la 150 lei/MWh.

Energia electrică centralizată, opțiune de la 1 iulie 2024

Centralele de apartament vor fi interzise

Sursa foto: Arhiva EVZ

 Mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice (MACEE), prin care producătorii de energie electrică sunt obligați acum să vândă energie electrică furnizorilor cu clienți finali la prețul de 450 lei/MWh devine opțional începând cu 1 iulie 2024. După 31 decembrie 2024 MACEE va fi eliminat. Prețul de vânzare a energiei electrice prin MACEE scade de la 450 lei la 400 lei/MWh (posibil la 350 lei/MWh).
Producătorii de energie electrică vor plăti impozitul suplimentar de la pragul de preț de 350 lei/MWh, nu la 450 lei/MWh, ca până acum, pentru tot ce vând în piețe. Impozitul va fi de 80% din diferența între prețul de vânzare și prețul de referință de 450 lei/MWh – până acum era 100%.  Se renunță la impozitarea cheltuielile cu dezechilibrele, în limita a 5%, cheltuielile cu hedgingul și cele cu certificatele de CO2, acolo unde este cazul. Vânzările de energie electrică prin MACEE nu vor fi impozitate.
Pentru ca proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului să se transforme în act normativ, trebuie să fie supus aprobării, în ședință.