Riscul din supermarket. Care sunt produsele scoase cel mai des de la vânzare și de unde vin

Riscul din supermarket. Care sunt produsele scoase cel mai des de la vânzare și de unde vin Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

În ultimii ani inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au restras de la vânzare sute de produse alimentare. Produse care, de altfel, au fost incluse în categoria alimentelor periculoase.

Produse alimentare retrase de la vânzare

Potrivit datelor furnizare de instituția amintită, Autortitatea Sanitar-Veterinară a scos de pe piață 42 de produse alimentare. Cele mai puține cazuri au fost raportate în 2017. Pe lista produselor scoase de la comercializare din ultimii opt ani se regăsesc cu precădere înghețata, dulciurile și cerealele.

Pe următoarele trei poziții, cu un număr de cazuri care variază între 30 și 40 de retrageri de la raft, regăsim produse alimentare din cerealele, patiserie, legumele și fructele, dar și produsele din carne de pui. La polul opus se află sosurile, ceaiurile, energizantele și cafeaua, cu mai puțin de 15 cazuri de scoatere de la comercializare.

Produse alimnetare scoase de la vânzare

Sursa foto: Arhiva EvZ

Avertismentul inspectorilor ANSVSA

Inspectorii atrag atenția că odată consumate, produsele respective cresc semnficativ riscul de otrăvire. Mai ales în rândul femeilor gravide, a bătrânilor peste 65 de ani, precum și a celor care au un sistem imunitar slăbit.

Ne puteți urmări și pe Google News

De cele mai multe ori, inspectorii au restras de la raft produse alimentare cu proveniență Turcia, China sau a statelor din America Latină. La polul opus cu un procent nesemnificativ de alimente scoase de la comercializare au fost fabricate în statele din Uniunea Europeană.

Produse alimentare neconforme

Sursa foto Arhiva EvZ

Majoritatea produselor neconforme provin din Turica, America Latină și China

Doar 5% din loturile scoase de pe piață sunt de provenință autohtonă. Peste 85% din rechemările de produse provin din principalele magazine de retail: Carrefour, Mega Image și Auchan.

Eforturile de colaborare între organismele de reglementare ANSVSA, în colaborare cu ministerul Sănătății și ministerul Agriculturii contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității produselor din supermarketuri. Totodată, acțiunile de colaborare confirm faptul că de multe ori, pe rafturile magazinelor ajung produse neconforme.

Produse alimentare contaminate cu substanțe chimice

Sursa foto: Arhiva EvZ

Produse alimentare contaminate cu microtoxine și alergeni

Motivele retrageri sunt diverse. Variază de la prezența substanțelor care provoacă alergii și contaminarea cu microtoxine, până la diferiți contaminați chimici sau biologici. Majoritatea retragerilor de pe piață sau notificări de retragere au fost semnalate în rândul comercianților cu amănuntul.

Grosul rechemărilor produselor alimentare vine de la principalele hyermarket-uri și însumează peste 85% din total. În termeni absoluți, Carrefour, Mega Image și Auchan au înregistrat cele mai mari valori în acțiunile de rechemare a produselor, potrivit Hotnews.ro.

Carrefour a înregistrat peste 83 de cazuri, în timp ce Mega Image și Auchan sunt la egalitate cu câte 36 de cazuri. La coada clasamenteului se află Seglros, Penny și Profi cu câte 14 cazuri de produse alimnetare scoase de la comercializare, potrivit datelor furnizate de ANSVSA.