Alimentele ultraprocesate au legătură cu zeci de probleme de sănătate. Cele mai periculoase afecțiuni

Alimentele ultraprocesate au legătură cu zeci de probleme de sănătate. Cele mai periculoase afecțiuni Sursa Foto: Dreamstime.com

Alimentele ultraprocesate au fost legate de 32 de probleme de sănătate într-un studiu. Experții spun că nu trebuie să renunțați încă la toate.

Alimentele ultraprocesate, un mare pericol. Cercetarea, bazată pe 45 de studii existente, a implicat peste 9,8 milioane de participanți și a analizat cantitatea de UPF-uri pe care o consumau participanții și dacă aceștia au dezvoltat probleme de sănătate. Ghidurile dietetice ale guvernului american nu recomandă eliminarea completă a UPF-urilor.

UPF-urile sunt alimente produse industrial, realizate din ingrediente modificate chimic și aditivi, mai degrabă decât din alimente integrale, cum ar fi gustările ambalate, băuturile răcoritoare carbogazoase, tăiței instant și mâncăruri gata preparate. Revizuirea a definit UPF-urile ca fiind alimente produse industrial, fabricate din ingrediente modificate chimic și aditivi, mai degrabă decât din alimente integrale.

Alimentele ultraprocesate, gustoase, dar periculoase

Studiul a descoperit legături între consumul de UPF și 32 de probleme de sănătate, inclusiv un risc mai mare de a muri în general, de cancer și de probleme mentale, respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale și metabolice. O creștere cu 10% a consumului de UPF a fost legată de un risc cu 12% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Șapte studii au descoperit o legătură directă între consumul mai multor UPF și riscul de cancer colorectal, iar alte șase studii au constatat că riscul de a dezvolta boli cardiovasculare a crescut cu cât participanții consumau mai multe UPF. Alte probleme de sănătate legate de consumul mare de UPF-uri au inclus hipertensiunea, obezitatea, decesul din orice cauză, anxietatea, depresia și problemele de somn.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul a găsit, de asemenea, dovezi limitate privind asocierile dintre un consum mai mare de UPF și astm, boala ficatului gras non-alcoolic și alte tipuri de cancer. Este posibil ca unele UPF-uri să fie benefice pentru sănătatea noastră, așa că sunt necesare mai multe cercetări. Dieteticienii au declarat anterior că nu este înțelept să renunțăm complet la UPF-uri, deoarece acestea pot fi o modalitate ușoară și ieftină de a obține calorii și nutrienți.

Care sunt marile probleme de sănătate provocate

Dieteticianul Taylor Grasso a declarat anterior că cel mai bine este să se urmărească un raport de 80:20 între alimentele integrale și cele procesate pentru a ajuta oamenii să mănânce sănătos, dar să nu fie obsedați de mâncare.

Revizuirea a sugerat mai multe motive pentru care UPF-urile ar putea fi legate de problemele de sănătate. În primul rând, o persoană care mănâncă multe UPF-uri poate avea o dietă săracă în general, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. În al doilea rând, aditivii din UPF-uri, cum ar fi îndulcitorii fără zahăr, emulgatorii și coloranții, ar putea, de asemenea, cauza probleme de sănătate. În al treilea rând, procesarea industrială implicată în producerea UPF-urilor sau ambalajele în care acestea sunt prezentate ar putea contamina alimentele cu substanțe dăunătoare.

Sursa: www.businessinsider.com