APC a făcut publice rezultate unui studiu în care a analizat compoziția a 20 de mărci diferite de mușchi file, iar concluzia este clară: suntem păcăliți aproape mereu, iar riscul de cancer este destul de mare pentru consumatori. Până și numele de mușchi file, ne informează APC, este incorect, pentru că filé-ul în sine este un mușchi, de calitate superioară, e drept.

Datele furnizate de APC indică o direcție de lucru pe care majoritatea producătorilor de mezeluri care activează pe piața din România o aleg. De exemplu, 80% dintre aceștia, adică 16 din 20, adaugă zahăr în compoziția produselor, iar 12 din acestea conțin cel puțin patru aditivi, adică acele E-uri de care toată lumea se ferește. Recordul este de 14 aditivi, câți au fost înregistrați la testele pe o anumită marcă.

Dintre aceștia, notează APC, cel mai periculos este caragenanul, un aditiv care se extrage din algele roșii și care se produce în două medii: alcalin și acid. Cel obținut în mediul acid s-a demonstrat că provoacă apariția tumorilor și implicit a cancerului, tocmai de aceea în industria alimentară se folosește caragenanul produs în mediul alcalin. Există însă o sumedenie de medici care susțin că acesta se degradează în contact cu substanțele acide din stomacul nostru, lucru care-l face să aibă un efect nociv asupra organismului. Nu există însă dovezi științifice clare în acest sens, însă medicii suspectează că, ingerat în cantități mari, acesta ne poate îmbolnăvi de cancer.