Evenimentul Zilei > Justitie > TOP 5. Cine sunt cei mai BOGAŢI români din PENITENCIARE
TOP 5. Cine sunt cei mai BOGAŢI români din PENITENCIARE

TOP 5. Cine sunt cei mai BOGAŢI români din PENITENCIARE

De departe cel mai înstărit român care stă acum după gratii este Ioan Niculae, cu o avere de 1-1,1 miliarde de euro. El îşi execută pedeapsa de 2 ani şi 6 luni la care a fost condamnat în dosarul "Finanţării ilegale a campaniei lui Mircea Geoană" şi este cercetat de DIICOT pentru subminarea economiei şi complot, în dossarul "Romgaz".

La mare distanţă, şi la capitolul avere, şi la cel al anilor pe care îi are de petrecut în închisoare este Ovidiu Tender.  Totuşi cu cele 520-550 de milioane de euro ale sale, se poate spune fără niciun dubiu că este un om cu stare. De altfel se află pe locul 6 în "Top 300 Capital". Ovidiu Tender a fost condamnat, luni, la 12 ani şi 7 luni de închisoare cu executare. El a fost încarcerat la Penitenciarul Timişoara unde se acomodează cu noul statut: cel de deţinut.

Pe locul trei se situează Dan Voiculescu. Averea sa, împreună cu familia, însumează 230 -250 de milioane de euro.  A fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. În plus mai are pe rol şi un alt proces, pentru complicitate şi şantaj, în dosarul "Şantaj la Felix TV".

Cristi Borcea este urmărorul pe listă. Averea sa este de 48-50 de milioane de euro şi execută o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închisoare, în dosarul "Transferurilor". Borcea este judecat şi pentru complitate la corupţie în dosarul Retrocedărilor ilegale, alături de Radu Mazpre şi Nicuşor Constantinescu.

Gică Popescu închide acest Top 5. El are o avere de 14-15 milioane de euro şi execută o condamnare de 3 ani, o lună şi zece zile, în dosarul "Transferurilor".  Din prejudiciul de 2,2 milioane de lei, Gică Popescu a plătit 1,31 milioane de lei înainte de pronunţarea sentinţei.

EVZ a trecut în revistă și alte cazuri de milionari care au ajuns în instanță. Unii afaceriști sunt în așteptarea primei sentințe, printre cei mai cunoscuți sunt: Puiu Popoviciu, Dumitru Nicolae, Costel Cășuneanu, Valentin Vișoiu, Adriean Videanu , Theodor Berna, Dumitru Dragomir sau Dan Radu Rușanu.

Trebuie spus că Gruia Stoica a fost condamnat, în primă instanță, la 4 ani pentru cumpărare de influență la CFR Marfă, iar Dan Adamescu a fost condamnat, în primă instanță, la 4 ani și 4 luni pentru dare de mită la judecători.

Un caz special este cel al lui Gigi Becali. Dumezeu l-a ajutat şi a fost eliberat în aprilie 2015, după ce a fost condamnat la 3 ani și 6 luni în trei dosare.

Top 5. Cine sunt cei mai bogați români din penitenciareLa ușa celulei

EVZ a trecut în revistă și alte cazuri de milionari care au ajuns în instanță. Unii afaceriști sunt în așteptarea primei sentințe, cei mai cunoscuți:

 • Puiu Popoviciu (310-330 milioane de euro);
 • Dumitru Nicolae (200-220 de milioane de euro);
 • Costel Cășuneanu (95-100 de milioane de euro);
 • Valentin Vișoiu (70-75 de milioane de euro);
 • Adriean Videanu (48-50 de milioane de euro);
 • Theodor Berna (36-40 de milioane de euro);
 • Dumitru Dragomir (17-19 milioane de euro);
 • Dan Radu Rușanu (15-17 milioane de euro).

Condamnați în primă instanță

 • Gruia Stoica. Avere, împreună cu fratele: 410- 430 milioane de euro . A fost condamnat, în primă instanță, la 4 ani pentru cumpărare de influență la CFR Marfă.
 • Dan Adamescu. Avere, împreună cu familia: 410-430 milioane de euro .Condamnat, în primă instanță, la 4 ani și 4 luni pentru dare de mită la judecători.

 Mai au un dosar

 • George Copos. Avere: 152-155 milioane de euro. A fost eliberat în aprilie 2015, după ce a fost condamnat la 4 ani în două dosare, judecat în Loteria II.
 • Ilie Carabulea. Avere: 105-107 milioane de euro . A fost eliberat în 2012, după ce a fost condamnat la 1 și 6 luni pentru mită, este arestat în cazul „Carpatica- ASF”.
 • Sorin Ovidiu Vîntu. Avere: 35-40 de milioane de euro. A fost eliberat în noiembrie 2014, după ce a fost condmnat la doi ani pentru favirizarea infractorului. Judecat în dosarele prăbușirii FNI și falimentării Petromservice.

A scăpat

 •  Gigi Becali Avere: 300-350 milioane de euro. A fost eliberat în aprilie 2015, după ce a fost condamnat la 3 ani și 6 luni în trei dosare.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: