Tismăneanu ia în calcul renunțarea la cetățenia română. Ce l-a supărat pe politolog

Tismăneanu ia în calcul renunțarea la cetățenia română. Ce l-a supărat pe politolog

Politologul Vladimir Tismăneanu spune că, în semn de protest la nominalizarea consilierului prezidențial Andrei Muraru drept viitor ambasador al României în SUA, ia în calcul renunțarea la cetățenia română.

Politologul Vladimir Tismăneanu spune că, în semn de protest la nominalizarea consilierului prezidențial Andrei Muraru drept viitor ambasador al României în SUA, ia în calcul renunțarea la cetățenia română.

Tismăneanu ia în calcul renunțarea la cetățenia română. Scandal este departe de a fi încheiat. Politologul româno-american afirmă că numirea lui Muraru ar fi fost influențată de avocatul președintelui Iohannis, mai exact Gheorghe Mușat, același care ar fi impus recent și un secretar de stat la Cultură, scrie Inpolitics.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arac dur la adresa alesului președintelui Iohannis

„MANKURTIZÁRE (de asemenea, mancurtizare) s. f. Amnezie, uitare provocată intenționat; supunere. Consilierul prezidențial Andrei Muraru și fratele sau geamăn Alexandru au fost creați, inventați, născociți de infractorul Relu Fenechiu. Consilierul prezidențial Andrei Muraru este consecință directă a puciului parlamentar din vara anului 2012. Un puci la care actualul președinte al României a consimțit (mă exprim eufemistic). Consilierul prezidențial Andrei Muraru a fost numit președinte executiv al IICCMER de către premierul uselist Victor Ponta.

Scriu aceste rânduri a propos de biografia atent cosmetizată care bântuie prin presă a celui care, se pare, a fost ales de președintele Klaus Iohannis pentru a-i succede d-lui George Maior ca ambasador la Washington. Nu mai departe decât acum câteva zile dl Valeriu Nicolae scria în „Libertatea” despre gemenii fenechii. Să fiu eu singurul care a citit acel articol? Sunt multe, chiar foarte multe de spus. Dar nu voi face eu treaba jurnaliștilor români…Mă voi mulțumi, deocamdată, să-i sugerez domnului Iohannis numirea celuilalt geamăn într-un post influent la aceeași ambasadă. Afacerile se fac mai sigur în familie. În plus, identici fiind ca înfățișare, pot acționa la marea derută…

Oricum, un nou succes al „Observatorului Cultural” și implicit, al firmei „Mușat și Asociații”. Asemeni secretarei de stat de la Cultură, Iulia Popovici, Andrei Muraru este unul dintre colaboratorii de vaza ai oficiosului Ministerului Corectitudinii Politice. Este impresionant cum știe dl Iohannis să-și recompenseze amicii și amicele. Un atol de gratitudine într-un ocean al nerecunostintei… Indiferent cum privim lucrurile, este o numire strict politică dictată de logică de tipul donnant-donnant (serviciu contra serviciu n.n.).

Numirea nu servește interesului național

Ce i-a dat și îi dă dl Iohannis lui Andrei Muraru e vizibil, documentabil, fără echivoc. Ce i-a dat și îi dă Andrei Muraru d-lui Iohannis e mult mai puțin clar și documentabil.

Undeva, bănuiesc, Felix își freacă satisfăcut mâinile. În fine, avem ambasadorul GRIVCO la Washington. Domnule președinte Iohannis, îngăduiți-mi să va spun direct, cu deplin respect și cu deplină politețe: Numirea lui Andrei Muraru că ambasador la Washington nu servește interesul național al României. Este o gafă care o depășește pe cea a numirii lui Dan Mihalache la Londra. Am renunțat la cetățenia română în timpul totalitarismului comunist.

Am redobândit-o în 2010. Sunt mândru de ea, dar mi-e teamă, domnule președinte, că se apropie momentul celei de-a două renunțări. Sunteți un om încăpățânat, domnule Iohannis. Și eu. Vorba Dvs, ghinion. Rămâne de văzut pentru cine…

PS Sper că mă înșeală memoria, dar parcă îmi amintesc de semnăturile unor frați Muraru prin 2003-2004 într-o revista cu nostalgii verzi, adică legionaroide, numită „Cuvântul românesc” din Hamilton, Canada…” a scris Vladimir Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.