Evenimentul Zilei > Politica > Noul ambasador al României în SUA e apreciat în MAE. Bogdan Aurescu: „O alegere excelentă”
Noul ambasador al României în SUA e apreciat în MAE. Bogdan Aurescu: „O alegere excelentă”

Noul ambasador al României în SUA e apreciat în MAE. Bogdan Aurescu: „O alegere excelentă”

Dan-Andrei Muraru, cel care va prelua funcţia de ambasador al României în Statele Unite ale Americii de la George Maior, este foarte apreciat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Noul ambasador al României în SUA e apreciat în MAE

Şeful diplomaţiei româneşti a declarat că Dan-Andrei Muraru este „o alegere excelentă” pentru a reprezenta interesele României la Washington.

„Este o alegere excelentă, este o alegere foarte bună a preşedintelui României, o susţin în mod deplin. Îl cunosc personal pe domnul Muraru în calitate de consilier prezidenţial.

Am lucrat îndeaproape cu dânsul şi sunt absolut convins că va face o treabă excepţională în Statele Unite, în calitate de ambasador”, a declarat Aurescu joi, la Palatul Parlamentului.

Cine este Andrei Muraru?

„Andrei Muraru este consilier prezidenţial din 2014. A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziţii, de la expert-cercetător la preşedinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria prim-ministrului şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis.

El i-a luat locul lui Maior în SUA. Cine e Andrei Muraru
Andrei Muraru

Este autor al cărţii „Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”, 2017, coordonator al volumelor „Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967)”, 2008, „Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I” (împreună cu Alexandru Muraru), 2017, „Revoluţia din 1989. Învinşi şi învingători” (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Şandru), 2020, şi coautor al volumului „O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu”, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediţia a III-a, 2014.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuţia adusă la cunoaşterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) şi pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana”, se arată pe presidency.ro.

Altfel, puteţi citi şi cum a comentat Bogdan Aurescu subiectul legat de certificatele de vaccinare. Toate reacţiile acestuia sunt disponibile aici.

mae.ro