Evenimentul Zilei > Actualitate > Timișoara, 16 Decembrie 1989: momentul zero al Revoluției! Concertul dedicat de legendara Phoenix, în direct, timișorenilor ieșiți în stradă
Timișoara, 16 Decembrie 1989: momentul zero al Revoluției! Concertul dedicat de legendara Phoenix, în direct, timișorenilor ieșiți în stradă

Timișoara, 16 Decembrie 1989: momentul zero al Revoluției! Concertul dedicat de legendara Phoenix, în direct, timișorenilor ieșiți în stradă

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în paginile de istorie ca începutul sfârşitului comunismului. Revoluţia începută la Timişoara a inclus multe file memorabile, dintre care una are legătură cu trupa-simbol Phoenix și cu amintirile „golanilor" Covaci, Kappl și Lipan. 

O amintire de neuitat despre debutul Revoluției Române în capitala Banatului a fost depănată de unul dintre membrii legendarei trupe Phoenix. Muzicianul Josef „Ioji” Kappl a scris, pe contul său de Facebook, despre acea zi memorabilă când timișorenii au ieșit în stradă cu piepturile goale pentru libertate.

Membrul trupei-cult a românilor sub comunism, destrămată după ce artiștii au fugit din țară, rememorează cu o emoție amplificată de nostalgia trecerii a 3 decenii, momentele capitale ale zilei de 16 decembrie.

 “Hei băieți! Ia veniți încoace, repede! La știri este vorba de Timișoara!”

„Timișoara, 16 Decembrie 1989

În ziua de Sâmbătă, 16 Decembrie 1989, se anunța un Concert Transsylvania Phoenix în clubul “Hyde Park” din Osnabrück. Cântam în trio, Covaci, Kappl și Lipan.

După proba de sunet, ne ducem la prietena lui Covaci ca să ne relaxăm un pic înainte de concert și să ne schimbăm îmbrăcămintea cu garderoba de scenă. Mergea televizorul în sufragerie, dar nu-l băgasem în seamă, până la semnalul emisiunii de știri de la ora 19:00. Eram ocupat cu îmbrăcatul hainelor de concert și la un moment dat aud din televizor cuvântul Timișoara, care mi-a atras și mai mult atenția asupra știrilor.

Le-am strigat celorlalți doi: “Hei băieți! Ia veniți încoace, repede! La știri este vorba de Timișoara!” În următoarele clipe aflam cu înfrigurare de izbucnirea revoluției în Timișoara, și de primele victime ale atacurilor înarmate ale soldaților, care executau ordinul laș al zbirilor roșii! Strigam în gura mare: “A început revoluția”!

Ecoul îmi suna ne-ntrerupt în urechi, însă trebuia să ne grăbim deoarece concertul începea la orele 20:00. Așa că după știri ne-am îndreptat spre Hyde Park, bucuroși și optimiști, dar totodată îngrijorați de cele aflate din știri”, relatează Josef Kappl.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: