Evenimentul Zilei > Actualitate > Rock pentru Revoluție la Timișoara. Pe 20 decembrie orașul se proclama primul eliberat de comunism
Rock pentru Revoluție la Timișoara. Pe 20 decembrie orașul se proclama primul eliberat de comunism

Rock pentru Revoluție la Timișoara. Pe 20 decembrie orașul se proclama primul eliberat de comunism

Timișorenii sunt chemați, joi, în Piața Victoriei, să rememoreze ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 29 de ani, fix în aceeași zi. Pe 20 decembrie 1989 Timișoara s-a proclamat primul oraș român eliberat de comunism.

Participanții la Revoluția din Decembrie 1898 își amintesc că pe 20 decembrie muncitorii din fabricile Timişoarei au ieşit masiv în stradă, la semnalul celor de la fabrica Elba, aflaţi deja în grevă. Muncitorii au reușit să părăsească fabricile din tot orașul și veneau, în coloane, spre centru. Armata nu a mai tras în oameni, astfel că în centrul orașului s-au adunat peste 100.000 de manifestanţi. O sută de mii de oameni scandau în cor: „Libertate”, „Noi suntem poporul”, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, „Jos Ceaușescu”, în timp ce Nicolae Ceaușescu se adresa românilor la televiziunea de stat. Revoluționarii au urcat în balconul Palatului Culturii pentru a transmite revendicările timișorenilor: demisia lui Ceaușescu, a guvernului, alegeri libere,  tragerea la răspundere a celor care au dat ordin să se tragă în oameni. Timișoara a fost declarat Primul oraș liber de comunism în România.

Toți timișorenii sunt invitați, joi seara, la ora 19, în centrul orașului la concertul „Rock pentru Revoluție”. Vor concerta trupele Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz și Sanctuar. „Ziua de 20 decembrie a însemnat ieșirea masivă a timișorenilor în stradă, ziua în care orașul nostru a devenit liber, după ce a plătit cu sânge, acum 29 de ani, libertatea unei națiuni. Prin HCL 179/25.05.2010, s-a declarat ziua de 20 decembrie, zi de importanță locală”, transmit reprezentanții municipalității.