Evenimentul Zilei > International > Test de mari proporții făcut în Rusia. Internetul a fost oprit în cadrul unui experiment nemaivăzut
Test de mari proporții făcut în Rusia. Internetul a fost oprit în cadrul unui experiment nemaivăzut

Test de mari proporții făcut în Rusia. Internetul a fost oprit în cadrul unui experiment nemaivăzut

Rusia vrea să vadă dacă poate să fie independentă de rețelele mondiale de internet, iar ultimul experiment de acest gen se pare că a fost reușit.

În Rusia a fost oprit internetul, în cadrul unui experiment care a avut ca scop testarea independenței acestei țări față de rețelele mondiale. Autoritățile de la Kremlin pregătesc testarea unui așa-zis „internet suveran”.

Rusia vrea să vadă dacă poate fi independentă din punct de vedere al rețelelor de internet

Astfel, rușii au reușit să se deconecteze cu succes de la internetul mondial. Au mai existat astfel de tentative, dar nu au reușit în totalitate. Scopul proiectului inițiat de autorități este acela de-a controla internetul de pe teritoriul țării, conform siteului themoscowtimes.

Testul respectiv a fost efectuat în intervalul 15 iunie – 15 iulie și „a testat capacitățile de deconectare fizică a secțiunii rusești a internetului”, a transmis RBC citând o sursă din industria telecomunicațiilor.

„Scopul a fost acela de-a vedea dacă RuNet ar putea funcționa în cazul unor distorsiuni externe, blocaje și alte amenințări”, a spus un oficial rus. „Rezultatele oficiale nu au fost încă evaluate; testele au fost recunoscute provizoriu ca fiind de succes”, a spus un alt oficial.

Rezultatele finale ale testelor „internet suveran” sunt așteptate până pe 31 august, întrucât au fost întârziate de pandemia de coronavirus.

Testele trebuie să fie făcute o dată pe an

Furnizorul de telecomunicații administrat de stat Rostelecom, cei patru mari furnizori de telefoane mobile din Rusia și proprietarul celei mai mari rețele din lume de cabluri optice din fibră, ar fi participat la testele de izolare a internetului. RBC a raportat că testele nu ar provoca perturbări utilizatorilor obișnuiți de internet.

Testele trebuie efectuate o dată pe an, conform unei legi semnate de președintele Vladimir Putin în 2019, dar au fost amânate anul trecut din cauza pandemiei Covid-19.

Există însă îndoieli cu privire la capacitatea Rusiei de a implementa tehnologia care să permită izolarea de restul internetului. Pe de altă parte, Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere pe internet, nu a confirmat și nu a negat efectuarea testelor de izolare.