Rusia joacă agresiv pe piața mondială a aurului. Ce manevră de ultimă oră a ordonat ”țarul” de la Kremlin

Rusia joacă agresiv pe piața mondială a aurului. Ce manevră de ultimă oră a ordonat ”țarul” de la Kremlin

În ultimele luni, rușii au cumpărat cantități imense de aur, ceea ce arată că populația se pregătește de o criză financiară profundă.

Conform zicalei, în vremuri tulburi trebuie să cumperi aur, rușii au cumpărat cantități imense de aur, doar în primele luni ale acestui an. Aurul este singura ”monedă” care nu se devalorizează niciodată, avertizează specialiștii de la Moscova.

Potrivit cotidianului Izvestia, populația a cumpărat doar în acest an peste 11.8 tone de aur, fie sub formă de bijuterii, fie direct în monede sau lingouri. Jurnaliștii ruși susțin că în 2021 s-a înregistrat o creștere cu nouă la sută în cazul cumpărării de aur.

Dmitri Enukov, director Departamentului pentru Dezvoltarea Soluțiilor de Investiții al Rosbank, spune că interesul populației pentru a cumpăra aur provine din faptul că piețețe de capital sunt volatile, iar moneda națională de devalorizează continuu. Din acest motiv, aurul este considerat o investiție bună în vremuri tulburi. De exemplu, în 2019, rușii au cumpărat 3.7 tone de aur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt motiv, mai spun experții de la Ministerul de Finanțe de la Moscova îl reprezintă dedolarizarea economiei ruse. Fondul Bunăstării Naționale (FNB) a renunțat la dolarul SUA, cel mai probabil ca un răspuns la politicile anti ruse duce se americani. Până în prezent, dolarul SUA reprezenta 35 de procente din afacerile uriașe derulate de FNB.

„Ca urmare a acestor operațiuni, din structura mijloacelor FNB a fost exclus dolarul, ponderea lirei sterline s-a redus la cinci procente, cota euro și cea a yuanului chinez au fost majorate la 39,7 procente și, respectiv, la 30,4 procente, în timp ce ponderea aurului a atins 20,2 procente”, a precizat Ministerul de Finanțe.

Ungaria își consolidează rezerva de aur

Recent, premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat că lumea nu mai poate continua să trăiască după modelul de dinainte de pandemie. Aurul Ungariei a fost repatriat din marile bănci unde era depozitat.

„Cantitatea mare de aur este importantă pentru oameni, pentru că ei au nevoie de bani, iar pentru aceasta banii trebuie să aibă valoare. Valoarea banilor este garantată de trei factori: aurul, banca centrală şi guvernul”, a spus Orban.

Premierul de la Budapesta a făcut și o profeție pe care unii o văd apocaliptică.

„Vin vremuri confuze, vin vremuri periculoase, lumea nu îşi mai poate continua viaţa de dinaintea pandemiei, în asemenea vremuri avem nevoie de rezerve, de acoperire şi de siguranţă”, a mai spus premierul ungur.

În prezent, Ungaria are o rezervă de aur estimată la 63 de tone.