Evenimentul Zilei > International > Teroriștii răvășesc țara. Vor un nou Afganistan
Teroriștii răvășesc țara. Vor un nou Afganistan

Teroriștii răvășesc țara. Vor un nou Afganistan

Un atac terorist care a avut loc în Mali, a vizat două cazărmi militare din localitățile Boulikessi și Mondoro.

În urma atacurilor cu bombe, 40 de persoane au fost ucise și alte 60 fiind date dispărute. Teroriștii din Mali sunt acuzați că sunt afiliați Al-Qaida. Surse guvernamentale au precizat că în urma acestor atacuri au murit 25 de militari și 15 teroriști. „Grupul a folosit armele grele în atac și a provocat „pierderi uriaşe de echipament și daune majore”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului malian, Yaya Sangare. După schimbul de focuri, militarii din Mali au reușit să preia controlul asupra taberei.

Atacul terorist de acum este precedat de un altul, care a avut loc în data de 26 septembrie 2019. La acel moment, șapte militari au fost uciși într-o ambuscadă carea avut loc în regiunea Mopti. Mai mulți soldați escortau două camioane care transportau îngrășăminte chimice, iar la un moment dat au nimerit sub tirul teroriștilor.

În ultimul an, Mali este frământat de atacuri teroriste, care au loc în diferite zone ale țării. Guvernul național spune că Grupului pentru Sprijinirea Islamului și Musulmanilor (JNIM), care s-a format în martie 2017, dintr-o fuziune a mai multor grupuri mai mici, inclusiv filiala Sahara din Al-Qaeda în Magrebul Islamic, Ansar Dine și Al-Mourabitoun, este autorul acestor atacuri.

De asemenea, sunt active grupuri afiliate statului islamic. Începând cu luna mai, ISIS a atribuit activități insurgente în zona tri-frontieră Mali-Burkina Faso-Niger afiliată a provinciei Africii de Vest, mai degrabă decât a ceea ce era cunoscut anterior ca Stat Islamic în Sahara Mare.