Azim Jan, comandantul Tehreek e Taliban (TTp), o ramificație a al-Qaeda, a fost reținut vineri într-o operațiune comună condusă de forțele de securitate din Pakistan.

Misiunea s-a desfășurat într-o zonă deluroasă din Mansehra, un cartier din provincia Khyber Pakhtoon Khwa, situat la aproximativ 150 de kilometri nord de capitala Islamabad, informează jpost.com.

Azim Jan a fost ultimul arestat din grupul care l-a răpit și ucis pe Daniel Pearl.

Un înalt oficial a declart, sub anonimat, că Jan era pionul principal al bombardamentelor sinucigașe și conducea o tabărăr militantă de antrenament în zona frontierei Pakistan-Afganistat. 

Jan este cunoscut ca un expert în dispozitivele explozive improvizate. El a orchestrat asasinarea președintelui Pervez Musharraf, uciderea unui șef de poliție și un atac asupra personalului Ambasadei Franței în Karachi.

Daniel Pearl a fost șeful Biroului Asiei de Sud al The Wall Street Journal. El a fost răpit și decapitat de un autoproclamant grup islamist în orașul Karachi în 2002.

În 2002, corespondentul Wall Street Journal, Daniel Pearl, investiga presupusa finanțare a al-Qaeda prin teroriști pakistanezi. El a încercat, de asemenea, să găsească legături între grupurile teroriste pakistaneze și Richard Reid, devenit cunoscut după ce a încercat să doboare un avion în timpul unui zbor prin utilizarea unei bombe ascunse în proprii pantofi.

Pe 23 ianuarie 2002, în drumul său de a intervieva un lider terorist, Pearl a fost răpit lângă un hotel din Karachi. Mișcarea Națională pentru Restaurarea Suveranității pakistaneze și-a asumat răpirea lui Pearl, dar oficialii pakistanezi au crezut că răpitorii erau de fapt membri ai Lashkar e Jhangvi LeJ, un alt grup afiliat al-Qaeda.

 

Te-ar putea interesa și: