Evenimentul Zilei > International > Terorismul internațional e în doliu. Anis Naccache, fosta mână dreaptă a lui Carlos Şacalul, avea coronavirus
Terorismul internațional e în doliu. Anis Naccache, fosta mână dreaptă a lui Carlos Şacalul, avea coronavirus

Terorismul internațional e în doliu. Anis Naccache, fosta mână dreaptă a lui Carlos Şacalul, avea coronavirus

Fosta mână dreaptă a teroristului Carlos Şacalul a decedat infectat cu coronavirus. Libanezul Anis Naccache, jucător-cheie al terorismului internaţional în anii '70, s-a stins din viață.

Terorismul internațional e în doliu! Anis Naccache a murit la Damasc, infectat cu coronavirus. Libanezul a fost celebru prin rolul de prim-plan avut în terorismul internaţional în tumultuoșii anii ’70. Naccache  era internat la Terapie Intensivă, potrivit agenţiei siriene oficiale de presă Sana, relatează AFP.

Terorismul internațional e în doliu! Liant între Revoluţia palestiniană şi Revoluţia islamică 

Prezentat de către Sana drept un ”activist şi politolog”, Naccache este considerat mâna dreaptă a lui Carlos Şacalul, o figură-cult a terorismului internaţional în anii ’70 şi ’80. Acesta din urmă încă ispăşeşte o pedeapsă la închisoare pe viaţă în Franţa.

Postul de ştiri panarab Al-Mayadeen, unde era invitat adesea în calitate de comentator, a anunţat că trupul său urmează să fie transferat marţi la Beirut, în vederea înmormântării, anunță România TV.

Un fost activist de stânga, acesta care a luptat împotriva forţelor israeliene în Războiul Civil libanez (1975-1990). În adolescenţă aderase la mişcarea palestiniană Fatah din Liban. Cunoscut prin susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, Naccache ”a jucat până la mijlocul anilor ’90, un rol important în coordonarea între conducerea Revoluţiei palestiniene şi a Revoluţiei islamică din Iran”, opinează Sana.

Naccache a participat alături de Carlos Șacalul la luarea de ostatici de la Viena

Împreună cu Carlos, pe adevăratul său nume Illich Ramirez Sanchez, libanezul a participat, în 1975, la luarea de ostatici a unor miniştri din ţări cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEP), la Viena. Acțiunea a fost planificată de către gruparea palestiniană ”Septembrie Negru”. În această operaţiune, comandoul a ucis 3 persoane, apoi a luat 70 de persoane ostatice, inclusiv 11 miniştri.

Anis Naccache a fost condamnat în 1980 la închisoare pe viaţă, în urma unei tentative de asasinare eşuate, în apropiere de Paris, a lui Shapour Bakhtiar, ultimul premier al şahului Iranului. Doi francezi, inclusiv un poliţist, au fost ucişi în respectivul atac.

A fost graţiat în 1990 de preşedintele François Mitterrand şi expulzat în Iran

Cazul Naccache s-a aflat timp de 10 ani în centrul unui conflict între Paris şi Teheran. Teroristul fost graţiat în 1990 de către preşedintele François Mitterrand şi expulzat în Iran. În ultimii ani, a fost comentator pe platourile unor televiziuni pro-iraniene, precum postul Al-Manar al mişcării şiite libaneze Hezbollah sau postul Al-Mayadeen.