Evenimentul Zilei > International > LE MONDE: Iran: Conservatorii susțin că au câştigat alegerile legislative marcate de absenteism
LE MONDE: Iran: Conservatorii susțin că au câştigat alegerile legislative marcate de absenteism

LE MONDE: Iran: Conservatorii susțin că au câştigat alegerile legislative marcate de absenteism

Rata de participare la vot a atins 42,57% la nivel național, cel mai scăzut nivel înregistrat pentru acest tip de scrutin de la Revoluția Islamică din 1979.

Duminică, 23 februarie, conservatorii au revendicat victoria la alegerile legislative de vineri din Iran. Scrutinul a fost marcat de o abținere puternică pe fondul resentimentelor populare împotriva președintelui moderat Hassan Rohani, într-un context de gravă criză economică.

Ministerul de Interne a publicat duminică după-amiaza rezultatele pentru peste 95% din circumscripțiile electorale, dând numele deputaților aleși în primul tur, fără a specifica apartenența lor politică. Aceste rezultate reflectă o victorie indiscutabilă pentru „principialiști”, un apelativ care reunește toate tendințele taberei conservatoare, până la cele mai ultra, potrivit mai multor media ale acestei mișcări.

La nivel național, participarea a ajuns la 42,57%, a anunțat ministrul de Interne, Abdolréza Rahmani Fazli, cel mai scăzut nivel înregistrat la alegerile legislative de la Revoluția Islamică din 1979.

Numeroşi observatori au prezis o abținere puternică după descalificarea masivă de către organismul de control electoral a candidaților reformatori și moderaţi, reducând practic scrutinul la o competiție între conservatori și ultra-conservatori. Parlamentul unicameral are 290 de locuri. Șaptesprezece femei au fost deja alese, la fel de multe ca în parlamentul în exerciţiu, iar o altă femeie s-a calificat pentru turul doi. Potrivit agenției FARS, acesta, planificat pentru 17 aprilie, ar trebui să aibă loc în cel puțin 11 circumscripții.

Președintele Rohani este sub tirul criticilor taberei conservatoare pentru politica sa de deschidere simbolizată prin acordul internațional nuclear iranian încheiat la Viena în 2015. Dar decizia președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a denunța acest pact și a relua sancțiunile împotriva Teheranului a fost urmată, în Iran, de o recesiune violentă din care țara se luptă să iasă. „Victoria candidaților antiamericani, o altă palmă dată lui Trump”, titra, duminică dimineață, cotidianul ultraconservator „Keyhan”, pentru care „poporul i-a descalificat pe reformatori”.

Scrutinul de vineri a avut loc la două zile de la anunțarea apariției noului coronavirus în Iran, unde, conform ultimelor cifre oficiale, epidemia Covid-19 a ucis opt dintr-un total de 43 de persoane infectate.

„Am organizat aceste alegeri când am avut diverse incidente în țară”, a comentat ministrul Rahmani Fazli, şi, în aceste condiții, „prezența la vot pare perfect acceptabilă”. „Am avut condiții meteorologice nefavorabile, a existat această boală a coronavirusului, a fost căderea acestui avion, de asemenea, incidentele din ianuarie și noiembrie”, a spus el. Ministrul a făcut referire la aviatorul ucrainean doborât de forțele armate iraniene la începutul lunii ianuarie în apropiere de Teheran și la manifestațiile anti-putere pe care această dramă le-a provocat, la mai puțin de două luni după un val de proteste declanșate de creșterea prețului la benzină.

Potrivit site-ului său oficial, conducătorul suprem iranian a lăudat „participarea masivă a populației la alegeri”, acuzând presa străină că a făcut totul pentru „a descuraja oamenii să meargă la vot”. „Propaganda a început în urmă cu câteva luni și s-a intensificat în apropierea alegerilor și [în special] în ultimele două zile [înainte de alegeri] folosind pretextul acestei boli”, a spus Ayatolahul Ali Khamenei în timpul cursului său săptămânal pentru studenții de la teologie din Teheran.

Sursa

Traducerea: Rodezia Costea – RADOR