„Demisia premierului trebuie să aibă o justificate foarte solidă. Declanșarea unei crize politice, în condițiile în care în urmă cu o lună a fost votată în Parlament Legea bugetului, necesită niste argumente foarte serioase. O criza politica, e o criză politică pentru țară. Ar fi un gest de desconsiderare a Parlamentului, care a legitimat Guverul Orban. De o săptămână, vorbim despre criza dintre Sua și Iran, iar pentru România cea mai bună soluție ar fi să-și declanșeze propria criză politică. Premierul și președintele trebuie să analizeze cu foarte multă grijă această problemă, dincolo de anumite interese electrorale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3.

”Nu vreau să dau sfaturi nimănui”

Tăriceanu a mai spus că nu știe să existe tensiuni între Orban și Iohannis: „Din câte știu eu, nu. Dar eu nu sunt cea mai bună sursă și cea mai bine informată persoană în acest sens. Nu am auzit de astfel de tensiuni. Par să acționeze de comun acord”, a spus Tăriceanu, care s-a ferit să-i dea vreun sfat lui Orban: ”Nu, nu vreau să dau sfaturi nimănui. Dar vreau să mai spun ceva: nu mi s-a părut că președintele a venit astăzi să facă marele anunț că urmează anticipate. Eu interpretez declarațiile președintelui ca o evocare a posibilităților sau soluțiilor politice care există”.

Reamintim că o știre bombă a fost dată în penultima zi a anului de europarlamentarul liberal, Rareș Bogdan. El a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că în luna februarie, Ludovic Orban va demisiona. Jrnalistul Dan Andronic a obținut răspunsul-bombă de la Rareș Bogdan la ipoteza anunțată de Klaus Iohannis potrivit căreia în luna aprilie vom avea alegeri anticipate, dar pentru acest lucru ar trebui ca în februarie Orban să demisioneze.

“Există și această posibilitate. Vom folosi toate formulele constituționale. Vă asigurăm că nu vom fi în afara Constituției. Tot ce prevede Constituția și se poate aplica este posibil”, a spus Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a confirmat în emisiunea Anei-Maria Roman ipoteza că premierul Ludovic Orban va demisiona în februarie, iar PNL va utiliza toate mijloacele constituționale pentru a forța alegerile anticipate.

CITIȚI ȘI: Bomba anului. Rareș Bogdan, confirmă un calcul electoral: Ludovic Orban va demisiona

Discuția din platoul Antenei 3 a plecat de la ideea anunțată de președintele Iohannis, respectiv alegerile anticipate, tot mai vehiculată în ultima perioadă.

După ce Dan Andronic a calculat plecând de la momentul anunțat al alegerilor anticipate, respectiv luna aprilie, pașii care trebuie respectați, adică o campanie electotrală de 30 zile, procedura parlamentară și constituțională de respingere a două nominalizări la postul de premier, a rezultat că în mod estimativ „între 1-15 februarie 2020, Ludovic Orban ar trebui să își anunțe demisia”. La acest calcul al lui Dan Andronic, prim-vicepreședintele  PNL Rareș Bogdan a răspuns scurt: „Da”.

Te-ar putea interesa și: