"Noi suntem, după cum vedeţi, într-o zodie în care o serie de activităţi care în alte ţări se desfăşoară în mod curent, la noi sunt considerate fapte penale. Avem cel mai mare număr de abuzuri în serviciu anchetate şi persoane condamnate, avem de asemenea foarte mulţi care sunt acuzaţi de trafic de influenţă. Poate este şi o lacună legislativă, în mod cert este şi o atitudine excesivă a procurorilor, dar pentru ca aceste lucruri să fie eliminate şi să revenim la o stare de normalitate în care administraţia publică să poată să funcţionaze, să aibă curajul să îşi asume decizii, cred că este nevoie de o lege a lobby-ului care să reglementeze acest domeniu şi cu asta, repet, vreau să revenim la o situaţie normală, aşa cum se întâmplă de altfel în toate ţările democratice din lume şi cu precădere din Uniunea Europeană. Deci, vreau să ne aliniem în privinţa unor norme, unor prevederi legislative la ceea ce este practica cea mai răspândită fie în lume, fie la nivel european. Astfel încât să putem trăi liber aşa cum trăiesc şi ceilalti europeni.

Dacă traficul de influenţă este legalizat în SUA, şi SUA reprezintă cel mai des exemplu de dat şi de urmat, atunci înseamnă că trebuie să îl legalizăm şi noi, pentru că noi facem tot ce fac americanii, nu? Nu ştiu dacă toată presa a înţeles că se legalizează traficul de influenţă. Nu! Exisă o activitate de susţinere, de promovare. Vreau să vă întreb atunci, dacă mergem pe această idee, potrivit căreia toate aceste activităţi sunt ilegale, ar însemna că ONG-urile nu mai trebuie să funcţioneze, societatea civilă, mediul de afaceri să nu mai aibă voie să facă întâlniri cu structurile politice, pentru că toate aceste discuţii nu fac practic decât să influenţeze deciziile decidenţilor. Ca să înţelegeţi cât de aberantă ar putea să fie susţinerea unei astfel de idei referitoare la legalizarea traficului de influenţă! Nu! Sunt activităţi care trebuie reglementate precis în aşa fel încât să nu se poată vorbi despre trafic de influenţă", a spus Tăriceanu, într-un interviu acordat Jurnalul.ro.

Referitor la speculațiile vehiculat pe scena politică în legătură cu o posibilă candidatură la prezidențialele din 2019, liderul ALDE a răspuns evaziv: "Până în 2019 mai e ceva timp şi putem să ne mai gândim…"