Evenimentul Zilei > Actualitate > Tablou sinistru al realității din SUA. Oamenii se vaccinează în secret. Locurile de la morgă se extind. „Vă rog să nu spuneți nimănui”
Tablou sinistru al realității din SUA. Oamenii se vaccinează în secret. Locurile de la morgă se extind. „Vă rog să nu spuneți nimănui”

Tablou sinistru al realității din SUA. Oamenii se vaccinează în secret. Locurile de la morgă se extind. „Vă rog să nu spuneți nimănui”

Vaccinarea împotriva coronavirusului a generat atât de multe polemici încât mai mulți americani au început să se imunizeze cu serurile anti-COVID-19 în secret, de teama reacțiilor apropiaților care nu sunt de acord cu demersul în cauză, potrivit unui cadru medical.

Mai multe persoane din Missouri, SUA, se vaccinează în secret, de teama reacțiilor familiei și prietenilor care se opun vaccinării, a relatat un medic, miercuri, pentru CNN.  „Au avut anumite experiențe care i-au determinat să aibă viziuni diferite de cele ale membrilor familiei, prietenilor sau colegilor apropiați de la muncă. Astfel, au decis de bună-voie să se vaccineze”, a declarat Priscilla Frase, medic-șef al Departamentului de Comunicare de la spitalul Ozarks Healthcare.

Relatările medicului-șef de la spitalul Ozarks Healthcare reliefează controversele stârnite pe fondul imunizării împotriva coronavirusului și felul în care scepticismul s-a transformat într-un refuz categoric față de imunizare.

Se vaccinează în secret, de teama reacțiilor din partea familiei

S-au informat singuri în legătură cu vaccinul, au vorbit cu mai multe persoane și au luat decizia din proprie inițiativă. Cu toate acestea, nu au vrut să se confrunte cu presiuni din partea colegilor de lucru sau cu izbucnirile altor persoane care considerau că aceștia ar „ceda” în fața oricărui lucru”, a mai afirmat medicul.

O înregistrare video din cadrul spitalului Ozarks Healthcare arată cum un farmacist care administra seruri imunizatoare a fost solicitat în repetate rânduri să nu dezvăluie identitatea persoanelor care doreau să se imunizeze, potrivit sursei citate. „Au venit mai mulți oameni să se vaccineze. O parte au încercat să își mascheze aspectul fizic și chiar îl rugau (pe farmacist – n.r.) să nu spună nimănui că au fost vaccinați. „Vă rog din suflet să nu spuneți nimănui că mi-a fost administrat vaccinul”, îi spuneau aceștia”, a declarat Priscilla Frase.

Potrivit medicului-șef, în cazul în care o persoană solicită confidențialitate, personalul medical încearcă să-i respecte cererea – fie se administrează vaccinul la un centru drive-thru, fie direct în propriul autoturism.

„Facem orice putem pentru a-i ajuta pe oameni să se simtă confortabil”, a spus Frase. „Nu vorbim despre un număr mare de cetățeni în acest sens, însă ne bucurăm pentru orice persoană căreia îi putem administra vaccinul – e o victorie. Și vrem să profităm de fiecare situație de acest fel”, a mai spus medicul-șef din Missouri.

8% dintre cetățeni și-au schimbat părerea despre vaccin

Studiile realizate pe seama vaccinurilor autorizate de experții din Sănătate nu demonstrează că acestea au o eficiență de 100%, însă arată că oferă protecție împotriva spitalizării și dezvoltării unor forme severe de boală. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, majoritatea persoanelor internate și a cazurilor de deces au fost raportate în rândul cetățenilor nevaccinați.

Un sondaj al Fundației Kaiser Family, publicat la începutul lunii iulie, arată că majoritatea persoanelor erau hotărâte deja din luna ianuarie 2021 dacă se vor vaccina sau nu. Dintre cei nevaccinați, doar aproximativ 8% s-au răzgândit în ceea ce privește imunizarea, potrivit concluziilor studiului fundației amintite.

Se extind locurile la morgă

Potrivit medicului Priscilla Frase, pacienții internați, la momentul actual, sunt mult mai tineri decât cei din primele valuri ale pandemiei. „Avem mult mai mulți pacienți care necesită mască de oxigen mai repede decât în cazul celorlalți cetățeni internați”, s-a exprimat cadrul medical.

Compania non-profit CoxHealth din Missouri și-a extins locurile de la morgă, din cauza creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. „Am făcut rost de o piesă portabilă care permite răcirea corpurilor și plasarea lor în afara morgii. Trebuia să recurgem la o astfel de măsură fiindcă rata de mortalitate a crescut foarte mult în ultima vreme”, a declarat președintele și CEO-ul CoxHealth, Steve Edwards.

41% din populația Missouri-ului este vaccinată împotriva COVID-19. Statul american se plasează pe locul 13 în lista statelor cu cei mai puțini cetățeni vaccinați, iar în ultimele săptămâni a prezentat cele mai multe cazuri de infectare din SUA, în rândul celor neimunizați.