Oamenii de știință pregătesc o nouă lovitură. Un vaccin, gata de experimentat pe oameni. Câţi bani primesc voluntarii
- Antonia Hendrik
- 29 iulie 2021, 21:15
Universitatea din Oxford tocmai a lansat un studiu de fază 1 pentru a testa un nou vaccin împotriva unui inamic foarte vechi - ciuma - totul bazat pe tehnologia care ajută omenirea să lupte împotriva COVID.
Ciuma sau Moartea Neagră a lovit Europa la mijlocul secolului al XIV-lea. Măsurile sanitare au reușit să stopeze propagarea ei în secolul al XVIII-lea în Europa Occidentală și Centrală și doar la începutul secolului al XIX-lea în Europa Răsăriteană. În spațiul românesc, ultima epidemie, Ciuma lui Caragea, se declanșează în 1812 și durează câțiva ani, cu un maximum în 1813-1814.
Oamenii de ştiinţă recrutează voluntari pentru a testa un nou vaccin experimental.
Ciuma încă devastează părți din Africa. Ocazional, izbucnește și în alte părți. Săptămâna trecută, un copil de 10 ani a murit din cauza complicațiilor declanșate de ciumă în SUA.
Ciuma poate fi transferată de la animale la oameni prin purici și apoi se răspândește prin fluide corporale contaminate sau alte materiale. Netratată, această boală oribilă poate fi rapid fatală, cu o rată de mortalitate de până la 100%, în funcție de modul în care infectează corpul.
Poate începe cu simptome asemănătoare gripei - febră, frisoane, dureri și oboseală - și în forma sa cea mai frecventă progresează către ganglioni limfatici inflamați și dureroși, care se numesc buboase. De aici provine termenul de ciumă bubonică. Dacă bacteriile se înmulțesc în fluxul sanguin, aceasta provoacă ciumă septicemică, care poate include vărsături, diaree, sângerări și gangrenă.
Numărul cazurilor de ciumă a crescut în 25 de țări începând cu anii 1990
La nivel global, au fost raportate 3.248 de cazuri, inclusiv 584 de decese, între 2010 și 2015. Epidemia din 2017 a provocat 2.119 de cazuri confirmate și suspecte, inclusiv 171 de decese.
Cel mai eficient mod de a trata ciuma este prin utilizarea antibioticelor. „Deși antibioticele pot fi folosite pentru tratarea ciumei, multe zone care se confruntă cu focare sunt locații foarte îndepărtate”, a explicat vaccinologul Christine Rollier de la Universitatea din Oxford. In astfel de zone, un vaccin eficient ar putea oferi o strategie de prevenire de succes pentru a combate boala.
Oxford Vaccine Group a dezvoltat un vaccin intramuscular folosind un virus rece modificat (adenovirus) care nu se poate multiplica la om, similar cu cel utilizat în vaccinul AstraZeneca COVID-19.
Virusul va fi utilizat pentru a furniza codul genetic al unei proteine din Y. pestis, care este esențială pentru capacitatea sa de a ne infecta, pentru a ne învăța sistemul imunitar să îl recunoască ca un invadator - la fel ca unele vaccinuri COVID-19 care vizează proteina sa spike
Până în prezent, vaccinul împotriva ciumei a fost testat doar pe animale de laborator cu rezultate promițătoare
Ca și în cazul oricărui vaccin, efectele secundare pot varia de la durerea localizată la reacții alergice mai severe, dar rare, dar toți participanții la studiul clinic vor fi monitorizați îndeaproape - în special în prima săptămână după vaccinare.
Majoritatea efectelor secundare ar trebui să fie temporare, dar în „cazuri rare, efectele secundare pot fi grave sau prelungite, deși nu s-au ridicat îngrijorări serioase în studiile efectuate la om pentru alte vaccinuri similare pe bază de virus”, explică echipa de cercetare în Broșura cu informații despre studiu .
În această broșură, echipa abordează, de asemenea, posibilitatea formării de cheaguri de sânge rare care au fost raportate în legătură cu vaccinul AstraZeneca - coronavirus.
Situația este monitorizată îndeaproape de autoritățile sanitare din întreaga lume, dar se pare că apare la cinci din un milion de persoane care primesc vaccinul. Nu se știe dacă acest lucru este legat de partea coronavirusului vaccinului sau de o altă parte a ingredientelor - dar echipa notează că niciun alt studiu clinic care să utilizeze această metodă de vaccin nu a dus la formarea de cheaguri de sânge.
Echipa caută oameni sănătoși între 18 și 55 de ani pentru a participa la studiul pe tot parcursul anului și oferă 630 de lire sterline (aproximativ 880 de dolari SUA) celor recrutați pentru a participa la experiment, relatează sciencealert.