Evenimentul ZileiActualitateExclusiv EvZ. Detalii cumplite în cazul morților încurcați la morgă. Există deja trei suspecți

Exclusiv EvZ. Detalii cumplite în cazul morților încurcați la morgă. Există deja trei suspecți

Exclusiv EvZ. Detalii cumplite în cazul morților încurcați la morgă. Există deja trei suspecți
Detalii cumplite în cazul morților încurcați la morgă. Eroarea de proporții comisă de angajații IML ”Mina Minovici” – cei care au încurcat cadavrele a doi cetățeni străini, un american și un francez, ambii morți în România - face acum obiectul unui dosar penal.

Acuzația de neglijență în serviciu planează asupra a trei persoane, conform surselor Evenimentului zilei. Doi brancardieri și persoana responsabilă cu predarea către familii sau aparținători a trupurilor neînsuflețite. Unul dintre acești angajați, înainte să se afle despre încurcătură, a demisionat și, din informațiile pe care le avem, ar fi părăsit țara fiindcă își găsise de lucru în Germania.

Ca parte a investigației, iubita americanului a fost obligată să treacă iar prin momente cumplite și să repete procedura de recunoaștere a cadavrului bărbatului aflat încă în frigiderul IML.

Angajații IML nu au verificat actele și numărul unic al celor doi morți

Macabra poveste a încurcării cadavrelor celor doi străini a ieșit la iveală acum aproximativ o săptămână, când familia francezului a realizat, când a venit să ia cadavrul, că în sicriu este o altă persoană. Ancheta internă a scos rapid la ivelă faptul că în coșciug era, de fapt, un american, decedat tot la București.

Cum s-a putut produce uriașa eroare am explicat într-un material anterior. Din neatenție, dezintres sau grabă, cei care manipulează cadavrele în interiorul IML ”Mina Minovici” nu au mai confruntat datele din registrele instituției medicale cu numărul unic, un fel de CNP, pe care îl primește orice cadavru atunci când este înregistrat.

La manipulare, între frigiderele în care fuseseră depuși și momentul predării, morții – identificați anterior de familii li aparțunători, au fost încurcați. Așa, mortul francez a ajuns la familia americanilor, care l-a și incinerat, iar americanul la cea a francezului care intenționa să urmeze aceeași procedură, incinerarea cadavrului.

Costurile ridicate ale transportului în SUA și, respectiv, în Franța, restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 și birocrația le-au fpăcut pe cele două familii să dorească incinerarea rudelor lor decedate la București.

Acuzația, neglijență în serviciu. Suspecți, trei angajați ai IML, dintre care doi brancardieri

În acest caz unic în istoria recentă a IML ”Mina Minovici” au început, de vreo două zile, audierile. De la directorul IML, la angajații care s-au aflat în tură în ziua în care s-a considerat că morții au fost încurcați și până la angajatul de la pompe funebre care a preluat sicriul sigilat, toți vor fi audiați de polițiștii Secției 26. Surse judiciare vorbesc despre faptul că în jurul a trei persoane s-ar fi conturat acuzația de neglijență în serviciu.

„Ancheta e abia la început, dar primele date indică faptul că trei angajați s-ar putea face vinovați de această încurcătură a cadavrelor. Este vorba de o persoană care are responsabilitatea să predea cadavrele familiilor sau aparținătorilor împuterniciți după ce verifică toate documentele și de doi brancardieri. E clar că acest lucru nu s-a întâmplat și vom încerca să aflăm de ce”, ne-au explicat surse judiciare.

Detalii cumplite în cazul morților încurcați la morgă. Procedura de recunoaștere a cadavrului, repetată de față cu anchetatorii

Ca parte a acestei anchete, investigatorii au decis că trupul americanului trebuie identificat încă o dată pentru a se elimina orice suspiciune privind identitatea sa. Așa că, iubita bărbatului care a murit într-un hotel din București în apropierea Crăciunului, a fost nevoită să treacă pentru a doua oară prin momente cumplite.

În prezența unui angajat al IML, dar și a unui membru al echipei de anchetă, femeia a repetat procedura recunoașterii care s-a derulat într-o cameră mortuară a IML.

”În timpul acestei proceduri, toatele elementele furnizate de persoana care a identificat cadavrul cetățeanului american (n.r. iubita acestuia) au fost notate într-un proces verebal de recunoaștere.

Semne particulare, tatuaje…De față au fost un reprezentant al IML și un membru al echipei de anchetă. Dacă nu ar fi fost vorba de o investigație, de un dosar penal, această recunoaștere s-ar fi făcut simplu, ca prima dată, fără completarea unor documente.

Acestă a doua recunoaștere a cadavrului bărbatului american va ajunge la dosar, ca probă care va permite predarea corpului către familie”, ne-au explicat surse apropaite anchetei.

Detalii cumplite în cazul morților încurcați. Se va face un schimb de urne

Reprezentanții firmei de pompe funebre care a preluat sicirul sigilat în care se afla francezul cu actele americanlui au fost obligați să predea urna cu cenușa bărbatului din Heganon. Recipientul se află acum la IML și va rămâne acolo pând vor decide procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Abia după ce și trupul francezului va fi incinerat se vor întocmi noi documente și va face un schimb de urne.

Surse apropiate anchetei ne-au dezvăluit și faptul că iubita americanului, o româncă, ține permanant legătura cu reprezentanți ai Ambasadei SUA la București care au asigurat-o că în cel mai scurt timp va intra în posesia trupului bărbatului.

„E bine că e cadavrul, e doar un prejudiciu de timp”, i s-ar fi spus femeii.

Din partea francezului mort, incinerat din greșeală, de situație se ocupă sora acestuia care, la rându-i, primește spijinul ambasadei țării sale.


Accesează: