Pandemia Covid-19 nu a deteriorat complet sistemul penitenciar american.

Walter Barton va fi executat în Missouri, în Statele Unite, pe 19 mai, în ciuda crizei de sănătate pe care o traversează țara.

Este singurul stat din SUA care nu a amânat execuțiile din cauza coronavirusului, spre deosebire de altele, precum Texas, Ohio sau Tennessee..

O purtătoare de cuvânt a administrației penitenciarelor a spus, însă, că „regulile de distanțare fizică vor fi respectate”.

Avocatul lui Barton nu a reușit să obțină amânarea execuției, în ciuda argumentelor referitoare la măsurile sanitare. El a explicat că o execuție generează sistematic o adunare de persoane, fie ca sunt jurnaliști sau/și membri ai familiei, scrie 20 Minutes.

De partea sa, administrația penitenciară din Missouri a dat asigurări că măsurile de distanțare fizică vor fi bine respectate.

Numărul de persoane cazate în fiecare dintre cele trei camere care permit asistarea la execuție va fi „redus”, iar temperatura tuturor vizitatorilor va fi luată la intrarea în clădire.

„Avem provizii de gel dezinfectant, măști și alte produse, la nevoie”, a indicat purtătoarea de cuvânt.

Walter Barton a fost condamnat la moarte pentru uciderea unui octogenar în 1991.

Cu toate acestea, acest caz a cunoscut multe întoarceri și două procese de apel. Dovada vinovăției sale a fost pusă în discuție în mod repetat.