Procurorii din Murmansk au întreprins acțiuni în justiție pentru încălcări ale normelor de securitate în golfurile Saida, Andreeva și Gremikha, unde sunt gestionate și stocate deșeurile radioactive

Oficialii au solicitat instalarea de bariere fizice suplimentare de protecție și alte mijloace pentru a spori securitatea celor trei locații. Acestea din urmă sunt operate de SevRAO, filiala Murmansk a companiei de stat RosRAO , care este responsabilă de gestionarea și depozitarea deșeurilor radioactive.

Conform legii, toate locațiile care stochează materiale care pot fi dăunătoare sănătății umane și mediului sau de unde pot fi furate materiale radioactive  ar trebui să aibă sisteme pentru a detecta și preveni rapid acțiunile neautorizate, dar și să neutralizeze acțiunile infractorilor, scrie Moscow Times.

Cu toate acestea, tribunalul districtului Leninsky din Murmansk nu a acordat lui SevRAO o perioadă până în decembrie 2024 pentru a îmbunătăți protecția fizică și a decis că bariere și sisteme de protecție noi ar trebui să fie puse în aplicare până în decembrie 2022.

„Securitatea în instalațiile nucleare este prioritatea noastră strategică numărul unu. Este considerată o condiție prealabilă pentru buna funcționare a industriei nucleare „, a declarat Rosatom, compania nucleară rusă de stat.

Golful Andreeva este principalul loc de depozitare al combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor radioactive solide rezultate din operațiunile submarine ale Marinei în timpul Războiului Rece. Lucrări sunt deja în curs pentru expedierea containerelor care conțin combustibil de uraniu – mai întâi cu o navă destinată Murmanskului, apoi cu un tren către Maiak, uzina de retratare a deșeurilor nucleare situată la sud de Ural.

Norvegia și Marea Britanie au contribuit la dezvoltarea de noi infrastructuri, inclusiv clădiri, electricitate, drumuri și garduri în Golful Andreeva. În Golful Saida, Germania și Italia au plătit sute de milioane de euro pentru construcția imensei zone de depozitare și a instalației de manipulare onshore pentru compartimentele reactoarelor și deșeurile radioactive solide .

Potrivit parchetului, un simplu gard din beton acoperit cu sârmă ghimpată nu este suficient pentru a opri teroriștii care încearcă să fure deșeuri radioactive pentru a fabrica o așa numită „bombă murdară”.

Măsurile antiteroriste și protecția obiectelor nucleare sunt o prioritate pentru Rusia. În aprilie anul trecut, forțele speciale cecene, grupurile„Flying Squad” și „Terek” au organizat un exercițiu comun cu forțele de securitate regionale la Atomflot, baza spărgătoarelor de gheață cu propulsie nucleară din din Murmansk.

Exercițiul a implicat „un grup de teroriști” care preia controlul unuia dintre spargătoarele de gheață nucleare, înainte de a fi învins de echipele speciale de reacție rapidă, „Flying Aquad” și „Terek” fac parte din Rosgvardia, garda națională a Rusiei.

În 2010, liderii lumii au convenit că „terorismul nuclear este una dintre cele mai dificile amenințări la adresa securității internaționale și că măsurile stricte în materie de securitate nucleară reprezintă cel mai eficient mod de a o preveni”.

Statele Unite și Rusia au suspendat cooperarea în domeniul securității nucleare în 2014, în urma anexării Crimeii de către Moscova. Norvegia și alte câteva țări europene și-au menținut însă cooperarea cu Rusia în materie de siguranță nucleară, în special în contextul proiectelor de protecție fizică.