Evenimentul ZileiPoliticaIoana Mihăilă ar fi fost propusă de USR-PLUS pentru funcția de ministru al sănătății. Surse

Ioana Mihăilă ar fi fost propusă de USR-PLUS pentru funcția de ministru al sănătății. Surse

Ioana Mihăilă ar fi fost propusă de USR-PLUS pentru funcția de ministru al sănătății. Surse
Criza guvernamentală este pe cale să se încheie, susțin surse politice, care dau ca aproape sigură nominalizarea, de către USR-PLUS, a unui nou ministru la Sănătate, în ședința coaliției.

Update:  Potrivit unor surse citate de Antena3, Ioana Mihailă ar fi fost propusă la conducerea ministerului sănătății. Liberalii ar putea fi de acord cu această propunere, atât timp cât portofoliul aparține USR-PLUS.
Vlad Voiculescu s-ar putea întoarce în minister pe funcția de consilier onorific al Ioanei Mihăilă.

Ioana Mihăilă a fost până acum secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ședința coaliției va avea loc la ora 16.


Viitorul ministru al Sănătății va fi deputatul USR Adrian Wiener sau secretarul de stat Ioana Mihăilă. USR-PLUS va face această propunere la ședința coaliției programată pentru această după amiază, cu începere de la ora 16.00. Informația a fost dezvăluită de surse politice din cadrul USR-PLUS, citate de Aleph News.

Potrivit acestora, cei de la USR-PLUS intenționează să mai propună și modificarea acordului coaliției astfel încât premierul să fie obligat să discute, în prealabil, cu președinții de partid despre remanierea unor miniștri.

„USR PLUS va propune un ministru nou la sănătate. În cărți sunt Adrian Wiener și Ioana Mihăilă. Tot azi ar urma să fie propusă acea modificare la acordul coaliției prin care premierul să discute cu președinții de partid remanierii din guvern. Totuși, nu va fi azi decizia finală”, precizează sursa citată.

În condițiile în care se va ajunge la un compromis, iar USR-PLUS va nominaliza un alt ministru de la Sănătate care să-i ia locul lui Vlad Voiculescu este de aștepatat ca și criza guvernamentală să se încheie.

USR-PLUS și-a nuanțat poziția

De altfel, schimbarea din tonul USR-PLUS a fost anunțată de liderul deputaților alianței, Ionuț Moșteanu. Într-o declarație la Digi 24, aceasta a precizat că ai săi colegi de partid nu mai sunt atât de vehemenți în a respinge o colaborare pe mai departe cu premierul Florin Cîțu, așa cum anunțau zilele trecute.

Ionuț Moșteanu a comentat rezultatele primei întâlniri din coaliție ca a avut loc luni, 19 aprilie.

„A fost o primă întâlnire după criza provocată de demiterea unilaterală a ministrului Vlad Voiculescu. Noi am cerut această întâlnire de miercuri, e bine că a fost și ieri. S-au făcut niște pași, înțeleg, în acea ședință. E foarte important să reașezăm această coaliție pe niște baze solide de colaborare loială și colegială între parteneri”, a spus Ionuț Moșteanu.

Este nevoie de un nou acord de colaborare

Liderul USR-PLUS nu a exclus continuarea colaborării cu premierul Florin Cîțu, cu condiția ca acesta din urmă să respecte protocolul coaliției.

„Dacă vedem că dânsul se așază din nou la masă și respectă – până la urmă despre asta e vorba, despre respect. Discutăm astăzi, vor fi din nou discuții la 16.00. Noi am intrat în povestea asta ca să facem niște reforme. Am auzit de multe ori cuvântul reformă din gura premierului Cîțu și chiar vrem să vedem și noi că chiar sprijină fiecare ministru, fiecare încercare de reformă, indiferent de culoarea politică a ministrului”, a spus Ionuț Moșteanu.

El a precizat că, în coaliție, argumentele de ordin constituțional trebuie coroborate cu prevederile protocolului de colaborare.

„Am tot auzit vânturându-se în ultimele zile argumente constituționale. Da, premierul are argumentul constituțional să demită un ministru, dar într-o coaliție e nevoie de discuții între parteneri, așa cum a fost din prima zi. Așa, și noi, parlamentarii, avem dreptul constituțional să votăm ce vrem noi în comisii sau în plen și să respingem propunerile Guvernului.

Folosirea argumentelor constituționale nu va duce la nimic bun, trebuie să revenim la masă, să reașezăm pe niște baze de încredere toată discuția în coaliție, să ne întoarcem la programul de guvernare, să avem o abordare mai analitică, să facem ce am promis românilor împreună”, a adăugat Ionuț Moșteanu.

Citește și:

Criză la final? USR PLUS se grăbește ca fata mare la măritat. „Trebuie să vâslim în același ritm”

Exclusiv. USR și PLUS au căzut în propria capcană. Care e miza actuală a celor două grupuri


Accesează: