Evenimentul Zilei > Politica > Criză la final? USR PLUS se grăbește ca fata mare la măritat. „Trebuie să vâslim în același ritm”
Criză la final? USR PLUS se grăbește ca fata mare la măritat. „Trebuie să vâslim în același ritm”

Criză la final? USR PLUS se grăbește ca fata mare la măritat. „Trebuie să vâslim în același ritm”

După ce a provocat o criză de proporții în coaliție, USR PLUS a admis că, în fond, „poate fi o variantă” ca Florin Cîțu să rămână premier.

Liderii USR PLUS au susținut până acum că nu îi mai acordă sprijin politic premierului după ce l-a demis pe Voiculescu de la Ministerul Sănătății. Au cerut vehement înlocuirea lui Cîțu. Între timp par să fi renunțat la pretențiile lor, potrivit declarației lui Ionuț Moșteanu, care a recunoscut că premierul poate fi tituși o soluție. Declarația sa vine cu câteva ore înainte de o nouă ședință a coaliției, de marți după-amiază, menită să rezolve criza din coaliție.

USR PLUS: Trebuie să vâslim în același ritm. Cîțu poate fi o variantă

„A fost o primă întâlnire după criza provocată de demiterea unilaterală a ministrului Vlad Voiculescu. Noi am cerut această întâlnire de miercuri, e bine că a fost și ieri. S-au făcut niște pași, înțeleg, în acea ședință. E foarte important să reașezăm această coaliție pe niște baze solide de colaborare loială și colegială între parteneri”, a spus Ionuț Moșteanu la Digi24.

„Am tot auzit vânturându-se în ultimele zile argumente constituționale. Da, premierul are argumentul constituțional să demită un ministru, dar într-o coaliție e nevoie de discuții între parteneri, așa cum a fost din prima zi. Așa, și noi, parlamentarii, avem dreptul constituțional să votăm ce vrem noi în comisii sau în plen și să respingem propunerile Guvernului. Folosirea argumentelor constituționale nu va duce la nimic bun, trebuie să revenim la masă, să reașezăm pe niște baze de încredere toată discuția în coaliție, să ne întoarcem la programul de guvernare, să avem o abordare mai analitică, să facem ce am promis românilor împreună”, a adăugat el.

Moșteanu a mai precizat că la ședința USR PLUS de după întâlnirea coaliției, s-a încercat idendificarea unor soluții pentru a merge mai departe. „Repet, mergem mai departe doar dacă ne asigurăm că funcționăm împreună în această coaliție – toate partidele, toți membrii Executivului – și toți vâslesc în același ritm”, a spus Moșteanu.

Dilema USR: Cât de reformist este premierul?

Întrebat dacă cei din USR PLUS sunt dispuși să meargă mai departe cu Florin Cîțu premier, Moșteanu a răspuns: „Poate fi o variantă”. „Dacă vedem că dânsul se așază din nou la masă și respectă – până la urmă despre asta e vorba, despre respect. Discutăm astăzi, vor fi din nou discuții la 16.00. Noi am intrat în povestea asta ca să facem niște reforme. Am auzit de multe ori cuvântul reformă din gura premierului Cîțu și chiar vrem să vedem și noi că chiar sprijină fiecare ministru, fiecare încercare de reformă, indiferent de culoarea politică a ministrului”, a spus Moșteanu.

Marți dimineață, deputatul USR Cristian Seidler a reafirmat, la Antena 3, sprijinul partidului pe care îl reprezintă pentru fostul ministrul al Sănătății, „mărul discordiei” din coaliție. „Suntem de acord că se impune o revizuire a metodologiei legată de decesele Covid. Haideți să vedem ce se dovedește a fi adevărat din ceea ce a spus Vlad Voiculescu”, a declarat Seidler chestionat în legătură cu declarațiile incendiare ale colegului său că în realitate s-a raportat un număr mai mic de morți din cauza noului coronavirus.

Liberalii și-au reiterat susținerea pentru Florin Cîțu

„Nu dăm foc la plapumă pentru un ministru. Trebuie să înțelegem că trebuie să ai o echipă constructivă. Sunt convins că dacă ar fi funcționat lucrurile bine între dl Voiculescu și dl Cîțu, dacă dl Voiculescu ar fi comunicat exact, din timp, ce trebuie, fără aroganță și fără infatuare, lucrurile ar fi funcționat altfel ”, a spus marți senatorul PNL Eugen Pîrvulescu. „Și mai e ceva, într-o coaliție rufele se spală în familie”, a adăugat el.

Liderii partidelor din coaliția de la guvernare se vor întruni marți într-o nouă ședință, de la ora 16.00, după ce luni seara discuțiile s-au încheiat fară nicio soluție.

Citește și Stenograme din ședința USR PLUS. Discuții aprinse pe tema lui Florin Cîțu: Nu putem…