Exclusiv. USR și PLUS au căzut în propria capcană. Care e miza actuală a celor două grupuri

Exclusiv. USR și PLUS au căzut în propria capcană. Care e miza actuală a celor două grupuri

Liderii USR-PLUS au devenit captivi propriului scandal. USR și PLUS nu cad la pace asupra candidatului la funcția de ministru al Sănătății. Iar acum trebuie să-l apere și pe ministrul Transporturilor. Dar și pe cel al Economiei, contestat dur de mediul de afaceri.

Planul liderilor USR-PLUS pregătit pentru ședința coaliției din după-masa aceasta, la ora 17.00 își păstrează deocamdată caracterul radical. Progresiștii nu vor propune încă un nou ministru la Sănătate în locul lui Vlad Voiculescu demis pe 14 aprilie de premierul Cîțu. Și vor continua cu solicitarea înlocuirii prim-ministrului până își lămuresc problemele lor interne. Deși, în toate întâlnirile avute între ei, liderii USR-PLUS au stabilit clar că nu vor ieși de la guvernare.

Motivele întreținerii crizei guvernamentale: orgoliile rănite în urma demiterii starului progresist, Vlad Voiculescu, dar mai ales faptul că liderii USR și cei ai PLUS nu se înțeleg asupra nominalizării înlocuitorului lui Vlad Voiculescu. În plus, liderii progresiști încă mai așteaptă un gest de protecție din partea președintelui Iohannis deși acesta le-a transmis să-și rezolve problemele create, cu partenerii lor de la PNL.

Inflație de “miniștri” ai Sănătății la USR-PLUS. Cioloș vine la București

Ministerul Sănătății aparține partidului lui Dacian Cioloș, PLUS. Partidul lui Dan Barna, USR, este și el interesat pentru ocuparea ministerului. Are deja pregătit și candidatul: deputatul Adrian Wiener, doctor și manager de spital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacian Cioloș are două candidaturi: Ioana Mihăilă, secretar de stat în Ministerul Sănătății, medic endocrinolog. Și Radu Lupescu, medic decorat de preşedintele Franţei Emmanuel Macron pentru implicarea în lupta cu pandemia de Covid-19, potrivit liderilor PLUS. În circuit a intrat și numele doctorului de la Spitalul Floreasca, Radu Țincu, prezent activ pe televiziuni unde militează pentru restricții și vaccinare. Pentru a-și apăra pozițiile, Dacian Cioloș și-a anunțat colegii că va veni astăzi la București, la ședința coaliției. Acesta a fost în carantină după ce a contactat virusul covid.

Cîțu  cere insistent USR-PLUS să dea rapid un nou ministru la Sănătate

Premierul Cîțu i-a presat astăzi din nou pe liderii USR-PLUS să propună rapid un nou ministru mai ales că România se află în plină criză sanitară: „Vom primi în cel mai scurt timp un ministru competent. Este nevoie de un ministru care să se aplece asupra acestor probleme zilnice din sănătate. Avem ședință de guvern miercuri, avem încredere că ne vedem acolo”, a declarat premierul.

Progresiștii trebuie să-l apere și pe ministrul Drulă

În paralel cu criza internă pe care o au de gestionat referitoare la cine propune noul ministru al Sănătății, liderii USR-PLUS se văd obligați să-l apere acum și pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Care a intrat în atenția premierului după afirmația pe care a făcut-o la adresa lui în week-end: “premierul este un zombie politic”.

În ședința PNL din dimineața aceasta, Florin Cîțu le-a spus colegilor lui că, dacă ministrul Transporturilor, Drulă, sau oricare alt ministru mai continuă cu atacuri nejustificate, îl va demite: “Decizia este a premierului” a repetat azi Cîțu. Mesajul premierului a fost susținut și de șeful PNL, Ludovic Orban: ”În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă! Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt simple”.

”Cătălin Drulă nu pleacă nicăieri. Nu se poate guvernare cu USR-PLUS fără Cătălin Drulă. Este un ministru perfomant, un om care a livrat, un om care și-a suflecat mânecile și a început lupta cu mafia”, a reacționat îngrijorat vicepreședintele USR-PLUS Iulian Bulai.

Practic, progresiștii s-au pus singuri în situația de a-l apăra acum și pe Drulă, pe lângă nealinatul Vlad Voiculescu.

Drulă nu și-a postat pe FB interviul în care l-a jignit pe Cîțu.

Comportamentul ministrului Drulă este ciudat. Acesta nu și-a postat pe FB interviul dat site-ului G4media în care l-a definit pe Cîțu ca fiind un “zombie politic”. Progresiștii, care trăiesc și se exprimă masiv în online, au practica permanentă de a posta pe FB toate interviurile pe care le dau presei scrise sau televizate. Drulă nu a mai făcut-o, în acest caz.

Mediul de afaceri i-a cerut azi lui Cîțu să-l tragă la răspundere pe ministrul Economiei

În sfera nemulțumirilor a intrat și ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Acesta este aspru criticat public de mediul de afaceri. Președintele Consiliului Național al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu i-a cerut astăzi premierului Cîțu “evaluarea lunară a ministrului Năsui.”

“Ministerul  Economiei, un minister al marjei de eroare”

Motivul: ” Nici măcar n-a încercat să aducă banii promiși antreprenorilor români. Din 57 de măsuri asumate prin programul de guvernare, 55 au grad zero de implementare sau măcar de inițiere. Și numai 2 măsuri au grad de implementare de 15% și respectiv 5%. Ceea ce duce la o medie totală de 3,5% (a realizării promisiunilor din programul de guvernare – n.red.) „Eu din câte știu, 3,5% reprezintă marja de eroare. Cam acolo se situează în acest moment Ministerul Economiei, un minister al marjei de eroare”, a precizat Florin Jianu, în timpul unei conferințe de presă, din dimineața aceasta.

Astăzi la ora 17.00, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR se întâlnesc la ședința de coaliție pentru a rezolva criza politică generată de solicitarea progresiștilor ca premierul Cîțu să plece pentru că l-a demis pe Vlad Voiculescu. Taberele sunt clar poziționate: PNL și UDMR versus USR-PLUS.