Evenimentul Zilei > Actualitate > Super veste pentru români. S-a decis când scăpăm de restricții
Super veste pentru români. S-a decis când scăpăm de restricții

Super veste pentru români. S-a decis când scăpăm de restricții

Din luna august am putea să avem parte cu adevărat de normalitate, este una dintre variantele discutate miercuri la Guvern. Dar cu o condiție.

Luna august este ultimul termen pentru ridicarea restricțiilor anunțat de Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate, în ședința de Guvern de miercuri. Practic vom renunţa la mască şi restricţii, cu o condiţie: să fie 10 milioane de români vaccinaţi. Este una dintre variantele discutate miercuri.

Între timp, începând din luna mai, în Capitală vor avea loc primele evenimente-pilot cu spectatori imunizaţi, trecuţi deja prin boală sau testați anti-Covid-19.

Se ia în calcul o relaxare în etape. De la 1 iunie renunțăm la mască pe plajă

Dacă totul se va derula bine din punct de vedere al ratei de infectare și al ritmului de vaccinare, în prezent în grafic, atunci autorităţile iau în considerare o relaxare în etape. În prima fază ar urma să se renunţe la obligativitatea măştii pe plajă, de la 1 iunie, iar ulterior să se renunțe de tot la nivelul întregii ţări, din luna august. Atunci, ar putea fi organizat inclusiv evenimente cu mii de participanţi.

Până atunci însă, și restaurantele ar putea funcţiona fără restricţii, dacă angajaţii acetsora sunt complet vaccinaţi. Toate aceste măsuri au fost analizate miercuri în Guvern, potrivit surselor Știrilor ProTV, însă nu a fost luată şi o decizie.

La Teatrul Naţional şi la Opera din Bucureşti vor avea loc primele spectacole-pilot în luna mai. La teatru, în interior, accesul va fi doar pentru spectatorii vaccinaţi, care vor putea renunţa la mască de îndată ce ajung la locul pe care îl ocupă în sală. La spectacolele în aer liber, vor putea participa persoanele vaccinate, dar şi cele trecute prin boală, ori testate în prealabil. Acelaşi tip de spectacole vor fi organizate şi la Cluj-Napoca. Autorităţile sanitare vor analiza apoi efectele acestor evenimente, pe modelul altor ţări care au făcut teste similare.

Cîțu: Este prima oară când putem să vedem sfârşitul pandemiei sau revenirea la normalitate

Luni seară, premierul Florin Cîțu a lăsat să se înțeleagă că se întrevede finalul pandemiei, deci implicit revenirea la normalitate.

”Este un moment pe care îl aşteptăm de un an de zile, să avem dozele să ne vaccinăm cu toţii. Cred că este prima oară când putem să vedem sfârşitul pandemiei sau putem să vedem revenirea la normalitate.  Nu există altă soluţie. Nu putem să găsim altă soluţie, nu avem altă soluţie în acest moment decât să ne vaccinăm. Campania aceasta de vaccinare nu reprezintă un moft, nu este un obiectiv al acestui Guvern. Este o campanie pentru viaţă. Uitaţi-vă prin ce am trecut anul trecut, uitaţi-vă la numărul de persoane care au murit. (…) Este o campanie pentru a reveni la normalitate şi pentru a trăi o viaţă normală”, a explicat premierul, la TVR1.

Citește și Restricțiile care vor fi ridicate în București începând de marți. Ce operatori economici își redeschid activitatea

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: