Evenimentul ZileiEVZ SpecialRomânii pot reveni în sălile de spectacole fără masca de protecție. Condiția esențială care trebuie îndeplinită

Românii pot reveni în sălile de spectacole fără masca de protecție. Condiția esențială care trebuie îndeplinită

Românii pot reveni în sălile de spectacole fără masca de protecție. Condiția esențială care trebuie îndeplinită
Conform ministrului, sălile de spectacol vor fi ocupate ”aproape la capacitate maximă”. Bogdan Gheorghiu a adăugat că variantele propuse de minister ar putea suferi „ceva modificări”, dar nu „semnificative”.

Bogdan Gheorghiu susține că una dintre variantele pe care autoritățile le iau în calcul este ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 să nu fie obligate să poarte masca de protecție în sălile de spectacol. Ministrul a precizat însă că trebuie implementate câteva variante pentru a trage concluzii.

„Propunem ca, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască”

„Vom încerca să implementăm câteva variante pentru a putea trage nişte concluzii. Ceea ce vă spun nu sunt concluzii finale, dar s-ar putea ca un braţ de program-pilot să-i includă doar pe cei vaccinaţi, altul să aibă în vedere toată lumea care este imunizată, altul să meargă doar pe testare. Şi vom vedea, pe toate cele trei sau patru braţe ale programului-pilot, în ce măsură vom impune obligativitatea păstrării măştii. Tocmai pentru a arăta beneficiile vaccinării, propunem ca, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască”, a spus Gheorghiu, într-o postare video pe Facebook.

Ministrul a efectuat vizite de lucru la Opera Naţională şi la Teatrul Naţional din Capitală. Bogdan Gheorghiu a precizat că aceste evenimente-test de teatru sau concert urmează să aibă loc la două săptămâni după Sărbătorile Pascale.

„Iniţial, ne-am propus ca imediat după Paşti să implementăm aceste programe, dar în urma discuţiilor, managerii ne-au cerut un răgaz de două săptămâni după Sărbătorile Pascale, tocmai pentru a putea implementa mai bine anumite lucruri, inclusiv selecţia publicului participant. Şi aici noi trebuie să mai avem nişte discuţii cu STS şi cu alte instituţii care ne vor asigura sprijinul pentru ca aceste programe să fie un succes”, a menţionat Bogdan Gheorghiu.

Rata bună de vaccinare aduce cu sine o mai mare libertate a spectacolelor

Conform ministrului, sălile de spectacol vor fi ocupate ”aproape la capacitate maximă”. Bogdan Gheorghiu a adăugat că variantele propuse de minister ar putea suferi „ceva modificări”, dar nu „semnificative”.

„Nu semnificative, pentru că noi suntem în strânsă legătură cu Guvernul şi cu cabinetul premierului. De aceea, paşii pe care îi facem sunt paşi agreaţi de comun acord. Ce pot să vă spun este că aceste programe-pilot vor demonstra, în primul rând, ceea ce am spus şi cu alte ocazii, că publicul participant la spectacolele de teatru, de operă şi, în general, de concerte este un public disciplinat, respectuos cu normele sanitare şi relansarea activităţii culturale nu ar avea de ce să aducă o evoluţie nefericită din punct de vedere epidemiologic. Pe de altă parte, trebuie să conştientizăm cu toţii necesitatea vaccinării (…) şi faptul că o rată de vaccinare bună atrage după sine şi o mai mare libertate în ceea ce înseamnă desfăşurarea de spectacole”, a punctat ministrul.

Citește și O mare veste pentru români. Se vor redeschide festivalurile în acest an. Participanții trebuie să fie vaccinați

 


Accesează: