Cât durează imunizarea după vaccinare? Răspunsul unui expert în sănătate publică

Cât durează imunizarea după vaccinare? Răspunsul unui expert în sănătate publică

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș face o serie de precizări cu privire la protecția pe care o asigură un vaccin anti-COVID, pentru o persoană imunizată.

Cât durează imunitatea după vaccinarea împotriva noului coronavirus? Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș susține că nu există un studiu care să stabilească acest lucru cu claritate. El estimează că imunitatea pacienților care s-au vaccinat împotriva COVID durează minimum 8 luni, conform datelor existente în acest moment. Într-un clip pe care l-a postat pe Facebook, Răzvan Cherecheș încearcă să lămurească această problemă legată de imunizare, ce ridică multe semne de întrebare pacienților.

„Nu știm exact cât durează imunitatea. Știm până în acest moment că imunitatea durează mai mult de 8 luni. La 8 luni de la vaccinarea sau de la vindecarea de la infecție, imunitatea continuă să fie stabilă în timp și rezistentă. Deci 8 luni și numărăm mai departe” a spus Răzvan Cherecheș, în clipul pe care l-a postat pe Facebook.

Profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Răzvan Cherecheș a fost, până zilele trecute, și consilier onorific în Ministerul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recomandările secretarului de stat Andrei Baciu

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a precizat că imunitatea pe care un organism o dobândește după ce trece prin boala COVID-19 depinde de fiecare. El a specificat că imunizarea prin vaccin este de mai lungă durată și mult mai amplă.

„La finalul trecerii prin boală, organismul a dobândit o imunitate, ea variază de la un organism la altul şi este mai mică decât imunitatea pe care o dă vaccinul, dar respectivul organism are o protecție în faţa bolii, o perioadă de timp după ce a trecut prin boală. Tocmai de aceea este important să nu se suprapună şi când ne vindecăm, putem merge la vaccin”, a declarat Andrei Baciu, conform sursei citate.

Potrivit spuselor sale, inițial se recomanda ca vaccinarea să aibă loc după cel puțin o lună de la vindecarea de COVID-19. Ulterior s-a revenit asupra acestei măsuri și s-a propus ca o persoană vindecată să poată merge la vaccinare oricând.

„Noi aveam o recomandare de o lună, dar acum după ce ne vindecăm putem merge oricând la vaccin (...) pe studiile comparative s-a dovedit că vaccinarea îţi oferă o protecție imunitară mult mai amplă, sustenabilă pe termen lung”, a mai precizat secretarul de stat Andrei Baciu.