Evenimentul Zilei > International > Covid -19. Cazuri în creștere în două treimi din țările europene
Covid -19. Cazuri în creștere în două treimi din țările europene

Covid -19. Cazuri în creștere în două treimi din țările europene

ANSA. Noile cazuri de persoane pozitive la SarsCov2 demonstrează o tendință de creștere în două treimi din țările europene.

Franța are o creștere semnificativă numărului pozitivilor, în timp ce Italia se numără printre țările care au atins apogeul pandemiei, ca de altfel Norvegia și Finlanda. Acest lucru este indicat de o analiză efectuată de matematicianul Giovanni Sebastiani, de la Institutul „Mauro Picone” pentru aplicații de calcul al Consiliului Național de Cercetare (Cnr-Iac).

Comparativ cu valoarea medie a incidenței în Europa, care este în prezent în jur de 40 de cazuri noi pe zi la 100.000 de locuitori, Italia este puțin sub, cu 37 de noi cazuri pe zi la 100.000 de locuitori. Țările al căror număr de cazuri depăşeşte media europeană pot fi incluse în cinci grupuri, dintre care trei sunt contigue: din primul grup fac parte Franța (cu 58 de cazuri noi pe zi la 100.000 de locuitori), Luxemburg (46), Belgia (45) și Olanda (43); al doilea grup include Suedia (83), din al treilea face parte Estonia (93); din cel de-al patrulea, Republica Cehă (77) și Polonia (74) și din ultimul, grupul numărul cinci  Kosovo (144), Ungaria (95), Muntenegru (67), Serbia (65), Bosnia (61), Macedonia (55), Bulgaria (47) și Slovenia (46). Dacă Slovacia depășește pragul, vom avea doar patru grupuri, dintre care unul se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Odată completată faza de coborâre, continuă să se aplatizeze curbele Portugaliei și Rusiei, în timp ce cele ale  Regatului Unit și Letoniei sunt deja plate. „Trebuie să observăm schimbarea îngrijorătoare a tendinței curbei Spaniei care, în loc să continue să se aplatizeze după coborâre, a început să crească din nou. În creştere şi cea din Lituania și Slovenia, plus Irlanda, care anterior erau plate”, observă Sebastiani.

Potrivit expertului, situația din Franța este „îngrijorătoare”, unde incidența teoretică de 45 de cazuri pe zi la 100.000 de locuitori a crescut cu aproximativ 30% și unde „poate că ar trebui reconsiderată posibilitatea revenirii la învățământul la distanță”, observă Sebastiani . Mai mult, „având în vedere valorile semnificativ mai mari din Franța și Slovenia și faptul că incidența din Austria și Elveția este în creștere, este important să fie controlată intrarea în Italia a persoanelor care provin din aceste țări și să fie vaccinaţi lucrătorii care trec frecvent frontiera noastră ” .„Având în vedere situația generală din statele europene, ar fi bine să reducem la minimum fluxurile turistice în și dinspre Italia”, concluzionează profesorul Sebastiani. (Rador)

https://www.ansa.it/canale_scienza_tecnica/notizie/fisica_matematica/2021/03/30/covid-casi-in-aumento-in-due-terzi-degli-stati-europei-_0ee44a6e-b84f-4cbe-a2e7-471029ea88d3.html