Evenimentul Zilei > Actualitate > Reguli pentru accesul la evenimente în aer liber. Propunerile Ministerului Culturii
Reguli pentru accesul la evenimente în aer liber. Propunerile Ministerului Culturii

Reguli pentru accesul la evenimente în aer liber. Propunerile Ministerului Culturii

Ministrul Culturii anunță reguli noi pentru accesul la evenimentele culturale ce urmează să se desfășoare în aer liber, în actualul context epidemiologic.

Reguli pentru accesul la evenimente în aer liber.

Participarea la un eveniment cultural ar putea fi condiționată de un vaccin anti-COVID sau de un test negativ. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. El a precizat cum se va face accesul la o astfel de manifestare.

Ministrul a anunţat că discută cu INSP şi cu operatorii culturali pentru reluarea evenimentelor medii şi mari în aer liber. Ministerul propune ca accesul spectatorilor să se facă în baza unei adeverinţe de vaccinare sau a unui test negativ. De asemenea, ar putea fi valabil și un document care să ateste că participantul a trecut prin boală.

„În acest moment suntem în discuţii cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu operatorii economici culturali. Cu privire la reluarea evenimentelor medii şi mari în aer liber. Noi avem câteva propuneri pe care le vom înainta. Avem în vedere pentru accesul participanţilor la eveniment ori prezentarea unei adeverinţe de vaccinare, ori prezentarea unui test negativ, ori prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin această boală şi are deja anticorpii formaţi. Analizăm inclusiv varianta prin care operatorii culturali să aibă la intrare un centru de testare rapid”, a spus Bogdan Gheorghiu, conform Digi24.

Ministerul Culturii va înainta aceste propuneri către INSP, decizia urmând să fie luată de „cei din zona epidemiologică”.

Reguli pentru accesul la evenimente în aer liber

Bogdan Gheorghiu și-a exprimat speranţa ca, odată cu încălzirea vremii, să fie elaborate și reguli care să permită desfăşurarea evenimentelor.

„Dacă ne uităm în restul Europei, în Marea Britanie festivalurile ar începe undeva prin luna iunie. Olanda şi-a propus ca acestea să fie deschise undeva prin luna iulie. Aşadar, suntem şi noi în aşteptare, legat şi de proiectul celor de la Comisia Europeană vizavi de paşaportul verde digital. Această comisie a anunţat că va prezenta public pe 17 martie o variantă. Iată că sunt mai multe componente de care depinde o discuţie finală în acest sens. Odată cu venirea vremii potrivite pentru evenimente în aer liber, eu sper să fim într-o fază în care să avem nişte reguli clare. Astfel să se permită desfăşurarea unor astfel de evenimente”, a arătat Gheorghiu.

Propunerile Ministerului Culturii

Ministrul s-a pronunțat în eliminarea unei limite de spectatori, în cazul în care toată lumea este vaccinată, testată, ori imunizată.

„În momentul de faţă, evenimentele în aer liber cât şi cele din interior sunt limitate la 500 de persoane. Când vom avea o rată de vaccinare care ne va da motive să fim optimişti, atunci, repet, vom pleda pentru eliminarea acestei limite”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.