Evenimentul Zilei > Social > Super-veste. Un medicamentul folosit în tratamentul COVID-19 va fi produs și în România
Super-veste. Un medicamentul folosit în tratamentul COVID-19 va fi produs și în România

Super-veste. Un medicamentul folosit în tratamentul COVID-19 va fi produs și în România

Terapia Cluj va produce primul medicament destinat tratamentului noului coronavirus din România.

Super veste. Favipiravir va fi produs și în România! Favipiravir, unul dintre medicalentele antivirale folosite cu succes în tratarea COVID-19, va fi produs şi în România, relatează Antena 3.

Medicamentul este folosit pentru tratarea gripei în Japonia, iar în ultimul an a fost utilizat şi la pacienţii cu forme uşoare sau medii de COVID-19. Rezultatele înregistrate sunt încurajatoare.

Terapia Cluj a început probele tehnologice în vederea demarării procesului de producţie

Terapia Cluj a început deja probele tehnologice în vederea demarării procesului de producţie pentru acest medicament. Dacă rezultatele vor fi bune, compania va începe să fabrice medicamentul antiviral în România. Pacienţii români ar urma să aibă acces mai rapid la tratament.

Până în decembrie 2020, compania farmaceutică de la Cluj a produs 770.000 de tablete de Favipiravir. În ţară au beneficiat de tratament 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 până la finalul anului trecut. Dozele au fost distribuite spitalelor prin Unifarm.

La momentul acela, reprezentanţii companiei au anunţat că există o cerere mare pe piaţă pentru Favipiravir. Însă s-a estimate că cererea ar putea scădea odată cu imunizarea populaţiei.

„Totul depinde de ce se va întâmpla dacă începe vaccinarea, care sperăm să fie eficientă. Atunci cererea va scădea, însă în prezent este o cerere uriaşă, cele un million de doze care vor fi livrate din ianuarie au fost solicitate deja de zece spitale”, explica Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, în decembrie 2020.

Super-veste. Favipiravir va fi produs și în România! Este utilizat în tratarea pacienţilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19

În prezent, Favipiravir este utiiizat în tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 care prezintă forme uşoare sau medii ale bolii. Medicamentul este eliberat pe bază de prescripţie medicală. Își face efectul dacăeste luat încă de la debutul bolii.

Potrivit protocolului naţional de tratament, medicamentul nu este recomandat copiilor şi nici femeilor însărcinate. După apariția SARS-CoV-2, studiile clinice au demonstrat că Favipiravirul reduce durata bolii până la vindecare, de la 15 la mai puțin de 12 zile. În același timp ameliorează și simptomele specifice infecției provocate de SARS-Cov-2.

Citește și Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, anunță o donație de 50.000 de tablete de ivermectină