SUA prelungesc tratatul New Start. Începe greul lui Joe Biden cu Putin. „În acelaşi timp în care lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele americane, vom lucra, de asemenea, pentru ca Rusia să răspundă pentru actele sale antagoniste şi violarea drepturilor omului”, a prevenit,marți, șeful diplomației americane, Antony Blinken.

Comunicatul de presă care anunță prelungirea acestui acord cheie pentru cinci ani, până la 5 februarie 2026, deja aprobat din partea rusă, rezumă echilibrul delicat dintre dialog și fermitate pe care încearcă să îl găsească administrația Biden.

În timp ce Joe Biden pune în scenă semnarea zilnică a primelor sale măsuri, mult așteptata prelungire a tratatului a fost validată cu două zile înainte de expirarea sa.

„O competiție nucleară fără limite ne-ar pune pe toți în pericol”

„Președintele Biden s-a angajat să protejeze americanii de amenințările nucleare prin restabilirea leadershipului SUA în domeniul controlului și neproliferării armelor”.

„Astăzi, SUA fac un prim pas în menținerea acestui angajament cu extinderea tratatului New Start cu Federația Rusă pentru cinci ani”, a spus Blinken.

„O competiție nucleară fără limite ne-ar pune pe toți în pericol”, a pledat el, scrie Boursorama.

Semnat în 2010, acordul limitează arsenalele la maximum 1.550 de focoase desfășurate pentru fiecare dintre cele două țări. O reducere de aproape 30% față de plafonul anterior stabilit în 2002.

Negocierile privind prelungirea sa au rămas într-un impas sub președinția lui Donald Trump.

Prelungirea oficială a fost aplaudată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. El a spus că este „începutul, nu sfârșitul, unui efort de consolidare al controlului internațional al armelor”.

SUA prelungesc tratatul New Start. Începe greul lui Joe Biden cu Putin. Relațiile SUA-Rusia se află la un nivel critic

Rusia, care a promulgat vineri o lege care reînnoia New Start, a salutat, de asemenea, protecția acestei „pietre de temelie a securității internaționale”.

Diplomația rusă a avertizat că va fi nevoie de „eforturi semnificative” pentru a relua dialogul dintre cele două puteri opuse pe aceste subiecte.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE