SUA despre Iran şi uraniu: Nu produce în scop pacifist

SUA despre Iran şi uraniu: Nu produce în scop pacifist Iran. Sursa foto: Dreamstime.com

SUA despre Iran şi uraniu: Nu produce în scop pacifist. Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al Statelor Unite, Vedant Patel, a declarat că îmbogăţirea uraniului la nivelul de puritate de 60% de către Iran nu are niciun motiv valabil şi pacifist.

Conform anunţului Departamentului de Stat al SUA, Patel a răspuns întrebărilor adresate de jurnalişti în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Washington, scrie Yeni Șafak.

Răspunzând unei întrebări legate de îmbogăţirea uraniului la un nivel de puritate de 60%, Patel a afirmat: „Iranul nu are niciun motiv valabil şi nici pacifist pentru a produce uraniu îmbogăţit la nivelul de puritate de 60%”.

Patel a atras atenţia asupra declaraţiilor Iranului conform cărora produce uraniu îmbogăţit la un nivel de puritate ridicat în scopuri pacifiste şi a adăugat: „Astăzi, nicio altă ţară din lume nu foloseşte uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Patel a precizat că nu s-a înregistrat nicio evoluţie în negocierile nucleare dintre Teheran şi Washington.

Uzinele din Iran produc uraniu îmbogăţit la un nivel ridicat după sancţiunile impuse de SUA

În anul 2015 a fost încheiat un acord între Iran şi cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ai Naţiunilor Unite ,( SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa) şi Germania (5+1) care prevedea controlul asupra activităţii nucleare a Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor.

La un an după 2018, anul retragerii unilaterale a SUA din acord, Iranul a anunţat renunţarea la angajamentele sale din acord, iar în urma asasinării omului de ştiinţă în domeniul nuclear, Mohsen Fakhrizadeh, în conformitate cu legea adoptată în decembrie 2020, în Parlament, în aprilie 2021, la Natanz, a produs uraniu îmbogăţit la nivelul de puritate de 60%.

Îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% şi peste această cifră este considerată o etapă importantă pentru a obţine uraniu îmbogăţit la un nivel de puritate de 90%, puritate necesară pentru producerea bombei nucleare.

Ce se întâmplă în domeniul nuclear în Iran

Preşedintele Agenţiei pentru Energia Atomică a Iranului, Mohammad Eslami, declara în luna iunie că ţara sa a îmbogăţit uraniu la un nivel ridicat pentru a obţine ridicarea sancţiunilor, ceea ce a generat reacţia ţărilor occidentale, şi că obiectivul programului nuclear al ţării sale nu este unul militar.

În raportul publicat în luna iulie de Biroul şi Directoratul de Informaţii al Comunităţii de Informaţii al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, se arată că, în ciuda intensificării activităţilor Iranului care ar putea duce la producerea de arme nucleare, până în prezent aceste activităţi nu au vizat acest domeniu.

(Traducerea: Emel - Birgül  Mauki, RADOR)