Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretele Mossadului. Cum i-au dus de nas agenții Israelului pe iranieni
Secretele Mossadului. Cum i-au dus de nas agenții Israelului pe iranieni

Secretele Mossadului. Cum i-au dus de nas agenții Israelului pe iranieni

Fantastica operațiune de eliminare a savantului Mohsen Fakhrizadeh, părintele programului nuclear al Iranului, continuă să suscite interesul presei internaționale. Detaliile acțiunii merită, de altel, acest interes, pentru că ne ajută să nu facem o ideea despre acțiunile agenților secreți israelieni.

Secretele Mossadului. Pe 27 noiembrie anul trecut, agenții israelieni au executat unul dintre cele mai complexe asasinate din istoria umanității.

Ținta justifica orice efort. Era vorba de omul de știință Mohsen Fakhrizadeh, părintele programului nuclear al Iranului.

Jacob Nagel, unul dintre cei mai înalți oficiali ai apărării din Israel, a declarat: „Mossad avea documente care dovedeau că Fakhrizadeh a lucrat la mai multe focoase nucleare, fiecare capabil să provoace cinci Hiroshime. Era o amenințare foarte serioasă”.


Franța se pregătește de război. Cine sunt inamicii?


Mossadul știa bine că eliminarea „creierului”  avea să întârzie momentul în care iranienii vor avea arme nucleare, Chiar așa s-a întâmplat. Potrivit  Jewish Chronicle, Iranul a estimat că va dura cam șase ani până când un alt savant va fi pregătit să-i ia locul lui Fakhrizadeh. Cât privește arma nucleară iraniană, aceasta va întârzia între trei luni și jumătate și doi ani ca urmare a asasinatului.

Secretele Mossadului. Cum a fost asasinat Mohsen Fakhrizadeh?

Operațiunea israeliană împotriva savantului iranian pare desprinsă din filmele științifico-fantastice.  În timp ce vehiculul lui Fakhrizadeh, urmat de o mulțime de bodyguarzi, se apropia de un sens giratoriu,  o mitralieră automată a început să tragă. Arma era ascunsă într-o camionetă goală. Plin cu explozibil, vehiculul a fost aruncat în aer de la distanță foarte rapid, distrugând o linie electrică aeriană.


Berlinul minte cu nerușinare. Carantina dură, justificată de un raport fals


Oamenii înarmați au sărit dintr-o altă mașină parcată, alții au sosit în goana motocicletele. Ceilalți membri ai echipei au deschis focul cu puști cu lunetă. Savantul n-a avut nicio șansă.

Secretele Mossadului. Cum au păcălit agenții israelieni Iranul?

La prima vedere, e extrem de greu de înțeles cum au reușit agenții israelieni să execute o misiune atât de complicată într-o țară inamică. A fost vorba de o planificare exactă, dar și de pregătiri minuțioase. Recent a ieșit la lumină faptul că agenții Mossad au  introdus mitraliera de înaltă tehnologie în Iran desfăcând-o bucăți. Agenții au avut nevoie de luni de zile pentru a trece toate componentele peste graniță, Iar efortul a fost încununat de succes.

Arma controlată de la distanță a tras 13 focuri în Mohsen Fakhrizadeh,. Precizia a fost atât de mare,  încât soția acestuia, care stătea la doar câțiva centimetri,  a scăpat nevătămată.

Chiar dacă operațiunea a fost un mare succes, Israelul refuză să vorbească despre ea. „Nu comentăm niciodată astfel de probleme. Nu a existat nicio schimbare în poziția noastră”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, scrie Daily Mail.

Descoperire crucială a savanților maghiari. Istoria României se va rescrie