Evenimentul Zilei > EVZ Special > Descoperire crucială a savanților maghiari. Istoria României se va rescrie
Descoperire crucială a savanților maghiari. Istoria României se va rescrie

Descoperire crucială a savanților maghiari. Istoria României se va rescrie

Savanții maghiari au reușit să identifice profilul ADN al familiei lui Iancu de Hunedoara. Descoperirea este de o importanță capitală, având în vedere controversa cu privire la originea etnică a marelui comandant de oști.

Descoperire crucială a savanților maghiari. Experții Institutului Național de Cercetare a Istoriei (MKI) au identificat profilul ADN al familiei Hunyadi (de Hunedoara). E vorba de una dintre cele mai importante familii din Ungaria secolului XV. Din ea au făcut parte atât Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și guvernator al Ungariei, cât  și regele renascentist al Ungariei, Matei Corvin, care a domnit între 1458-1490. Anunțul a fost făcut marți de șeful institutului de arheologie MKI pentru Kossuth Radio marți.

Descoperire crucială a savanților maghiari. Au identificat ADN-ul Huniazilor

Miklós Makoldi a declarat că experții au folosit probe de oase ale lui Ioan și Christofor Hunyadi, fiul natural, respectiv nepotul lui Matei Corvin. Experții au profitat de faptul că mormintele celor doi, aflate într-o mănăstire paulină din Croația, au rămas intacte de-a lungul secolelor.


Viața de pe Pământ a început pe Marte. Teorie șocantă a savanților


Institutul maghiar are în derulare un proiect istoric pentru a identifica rămășițele pământești ale ale regelui Matei Corvin pentru  a-i oferi acestuia o înmormântare demnă de importanța sa pentru istoria Ungariei.

Acest proiect s-a lovit, însă, de o mare problemă. Oasele regelui păreau imposibil de identificat în osuarul din Székesfehérvár, printre rămășițele pământețti ale altor regi și înalți demnitari.

Acum, însă, identificarea e doar o chestiune de timp. „Avem acum profilul ADN pentru a identifica alți membri ai familiei Hunyadi”, a spus Makoldi, subliniind posibilitatea de a găsi rămășițele regelui, notează Hungary Today. 

Descoperire crucială a savanților maghiari. Istoria României se va rescrie

Descoperirea cercetătorilor maghiari este extrem de importantă și pentru români. Ea deschide cale lămuririi unei vechi dispute, Asta pentru că originea românească a lui Voicu, tatăl lui Iancu de Hunedoara, este și astăzi subiect de controversă.Unii istorici moderni spun că era vlah sau român, un cneaz sau un boier din Țara Românească sau din Transilvania.


Putin se răzbună! Televiziunea Russia 1 îi scoate ochii lui Navalnîi cu peria de toaletă


Alții susțin că ar fi fost cuman sau slav. Există, însă, mai multe surse, chiar din secolul al XV- lea, care îl numesc „vlah”, adică român, ceea ce face ca toată controversa să fie cam bizară. Sunt de amintit aici relatările a doi cronicari din secolul al XV-lea – Johannes de Thurocz și Antonio Bonfini. Amândoi  scriu că Voicu s-a mutat din Țara Românească în Ungaria la inițiativa regelui Sigismund. Istorici precum László Makkai, Malcolm Hebron și Pál Engel acceptă această versiune. Opinie separată face  academicianul român Ioan-Aurel Pop, care spune că Voicu era un român originar din regiunea Hunedoarei

De altfel, și Iancu de Hunedoara este numit în documente, până în anul 1439,  Ioan Românul.

Chiar și Matei Corvin, desi aveau o mama dintr-o familie nobilă maghiară, nu s-a lepădat de obârșia sa. Când i se reproșa că nu provine dintr-o familie regală, făcea trimitere la originile sale de roman.

Pandemia a devenit sindemie! Un tsunami de noi amenințări